Prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje 85 osoba

Priliku za zapošljavanje ili pokretanje vlastitog biznisa danas je dobilo ukupno 85 osoba, pripadnika boračke populacije. Naime, danas su potpisani ugovori sa predstavnicima 29 pravnih lica koja će po projektu Ministarstva za boračka pitanja i Vlade Tuzlanskog kantona zaposliti 50 osoba iz reda boračke populacije i članova njihovih porodica, kao i sa 35 osoba koje po ovom projektu otpočinju svoj vlastiti biznis samozapošljavanjem.

Za realizaciju ovog projekta Vlada je osigurala ukupno 1 milion KM, od čega je 600.000,00 KM predviđeno za projekat zapošljavanje, a 400.000,00 KM za projekat samozapošljavanja osoba iz reda boračke populacije.

Obzirom da će nakon javnog poziva i današnjeg potpisivanja ugovora ostati neraspoređene 172.000,00 KM, Ministarstvo će već narednog mjeseca ponoviti proceduru javnog oglašavanja do konačne podjele planiranog iznosa finansijskih sredstava.

Ovaj projekat uz razvojnu, ima i socijalno-ekonomsku dimenziju, a na prvom mjestu to je rješavanje egzistencijalnih pitanja pripadnika boračke populacije.

„Ovom prilikom želim izraziti svoje zadovoljstvo što Vlada na ovaj način rješava osnovna statusna i egzistencijalna pitanja boračke populacije. Danas se želim zahvaliti i predstavnicima pravnih lica, njihovim vlasnicima i direktorima, što su se prijavili na ovaj javni poziv i time izrazili želju da prime jednog ili više pripadnika boračke populacije. Također, aplikantima, koji projektom samozapošljavanja danas rješavaju svoj radni status, želim izraziti svoje čestitke i zaželjeti im sreću i uspjeh u radu“, rekao je danas ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Amir Kulaglić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: