Premijer Hodžić upriličio prijem za organizatore i dobitnike novinarske nagrade Nino Ćatić

Premijer Tuzlanskog kantona, Kadrija Hodžić upriličio je prijem za organizatore i dobitnike novinarske nagrade Nino Ćatić i članove žirija za dodjelu spomenute nagrade, koji dolaze s područja TK.

Novinarska nagrada Nino Ćatić dodijeljena je 10. jula 2021. godine u Potočarima, a najveći broj dobitnika nagrade, članova žirija i organizatora je s područja Tuzlanskog kantona, što je i bio povod današnjeg prijema.

Premijer Hodžić je čestitao dobitnicima nagrade i ukazao na značaj organiziranja ove manifestacije u Srebrenici, te istaknuo značaj uključenosti iskusnijih novinara koji su odlučivali o dodjeli nagrade. Premijer Hodžić je podvukao da je doprinos mladih novinara, koji će na nove generacije prenositi istinu o počinjenom genocidu u Srebrenici nemjerljiv.

„Kolektivno pamćenje o Srebrenici je nauka,  generacija profesionalaca  koja je izvještavala o Srebrenici među kojima su novinari, reporteri i fotografi je kultna generacija“, kazao je premijer Hodžić.

Poručio je da je vrijednosni karakter memorije značajan, ocijenivši da je profesionalan odnos medija u izvještavanju o Srebrenici odnos prema ljudskom dostojanstvu.

Novinar Federalne televizije, Dino Durmić najzaslužniji za organizaciju manifestacije Novinarska nagrada Nino Ćatić zahvalivši se premijeru Hodžiću na prijemu upoznao ga je sa razvojem procesa organizacije te manifestacije. Naglasio je značaj podrške kolega iz medija i institucija države BiH, koji si doprinijeli da Novinarska nagrada Nino Ćatić dobije na značaju kakav zaslužuje u društvu.

Fotoreporter Ahmet Bajrić uručio je premijeru Hodžiću nagrađenu fotografiju „Majka“.

Novinarska nagrada Nino Ćatić ove godine dodijeljena je 10. jula 2021. godine u Memorijalnom centru Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice 1995. godine. Organizator dodjele nagrade je Udruženje „Biti novinar“ iz Tuzle uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, generalno pokroviteljstvo Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i podršku Udruženja BH novinari, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Udruženja „Žene Srebrenice“, Grada Tuzla te uz saglasnost Hajre Ćatić, majke Nine Ćatića.

Podsjećamo, nagradu za radijski izvještaj dobio je Miralem Ovčina, za televizijski prilog Vahidin Mujagić, za pisani tekst Alma Arnautovic, za fotografiju Ahmet Bajrić Blicko, te za blog/vlog Anisa Mahmutović. Specijalno priznanje je dodijeljeno i Melihi Škrijelj, novinarki FTV, za priču o dječaku Fahrudinu Muminoviću, kao i ilustratoru Admiru Deliću koji kroz svoje ilustracije podsjeća na genocid u Srebrenici. Posthumno je dodijeljeno priznanje Kjašifu Smajloviću, novinaru „Oslobođenja“ koji je ubijen u Zvorniku 1992. godine i prva je novinarska žrtva rata.

Sastanku su prisustvovali dobitnici nagrade Nino Ćatić: fotoreporter Ahmet Bajrić Blicko, dobitnik nagrade u kategoriji fotografija, novinarka Anisa Mahmutović u kategoriji blog/vlog, član žirija za dodjelu nagrade novinar Marko Divković, te organizatori ove nagrade novinarka Azra Delmanović i idejni tvorac ove manifestacije, Dino Durmić.

Uz premijera Hodžića prijemu za organizatore i dobitnike Novinarske nagrade Nino Ćatić prisustvovala je i savjetnica premijera TK za informisanje Fatima Mehmedović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: