Premijer Hodžić upriličio prijem za doktora Dragana Piljića po kojem je u svijetu nazvana operativna metoda

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodić upriličio je prijem za eminentnog ljekara prof. dr. Dragana Piljića, po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte, a koji je inače šef Odjela za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

„Piljić metoda” je metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, na kojoj je tokom protekle decenije kontinuirano radio ovaj istaknuti tuzlanski ljekar. Njegova metoda predstavlja novi pristup u operativnom tretmanu zahvaljujući kojem će doći do samanjenja postoperacijskih komplikacija, a pacijent kraće boravi u intezivnom liječenju.

Doktor Piljić upoznao je premijera Hodžića sa višegodišnjim istraživanjem koje je rezultiralo novom u svijetu priznatom operativnom metodom.Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima pod imenom „Piljić metoda”.

Premijer TK, Kadrija Hodžić ovom prilikom čestitao je doktoru Piljiću na svim dosadašnjim priznanjima i zahvalio se u ime građana TK na doprinosu medicini kao nauci i omogućavanju lakšeg oporavka pacijenta nakon operacije.

„Inovativna metoda našeg doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i veliki doprinos Univezitetsko kliničkom centru Tuzla, ovom kantonu i državi. Njegovo postignuće je dokaz da imamo vrsne stručnjake u oblasti medicine”, izjavio je premijer Hodžić.

Medicina se naročito u proteklom periodu našla pred novim izazovom, a ljekari su vitezovi u ovom vremenu izazova, koje je pred nas sve stavila i pandemija, smatra on.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva TK, Božo Jurić koji je čestitao kolegi Piljiću na inovativnoj metodi i priznanjima, te kao ljekar kolega pohvalio njegov dosadašnji rad.

Prof. dr. Dragan Piljić dobio je nedavno i Večernjakov pečat za metodu iz kardiovaskularne hirurgije nazvanu po njegovom imenu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: