Premijer Hodžić sastao se s menadžemntom Zaharexa povodom odobrene finansijske pomoći

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio je danas prijem za direktora kompanije Zaharex d.o.o Srebrenik, koja je nedavno pretrpjela velike štete zbog požara.

Imajući razumijevanje za poslovanje firmi u poteškoćama na posljednjoj sjednici Vlada TK  odobrila je 93.000 KM kompaniji Zaharex d.o.o. Srebrenik u svrhu refundacije minimalne bruto plaće za oktobar, novembar i decembar 2021.godine, za 52 radnika zaposlena u proizvodnom pogonu koji je uništen u požaru 13. oktobra 2021.godine.

„Refundirali smo minimalne bruto plaće za 52 radnika, koja su bila zaposlena u pogonu, koji je stradao u požaru.  Time smo ispunili obećanje koje smo dali neposredno nakon požara, budući da smo nakon te nesretne situacije odmah posjetili Zaharex, te  izrazili spremnost za razumijevanje situacije u kojoj se ova firma nalazi,“ kazao je premijer TK, Kadrija Hodžić. Poručio je da na ovaj način Vlada TK pokazuje da ima razumijevanja za poteškoće privrede, koja će i u narednom periodu biti u fokusu djelovanja Kantonalne vlade.

Direktor kompanije Zaharex, Mirnes Mehmedović, zahvalio se Vladi TK i premijeru  Hodžiću na nesebičnoj pomoći, podsjetivši da su članovi Vlade TK dan nakon požara posjetili tu kompaniju i iskazali raumijevanje.

„Vrlo brzo  nakon toga Vlada TK je reagovala i uplaćena su nam sredstva u vidu sufinansiranja minimalnih plata i doprinosa, to su za nas veoma značajna sredstva u ovom momentu“, dodao je Mehmedović.

Zbog uništenih proizvodnih pogona i prestanka rada proizvodnje u kompaniji Zaharex koja upošljava 151 radnika, bio je  evidentan  problem zadržavanja 52 radnika koji su radili u tim pogonima. S ciljem podrške očuvanju radnih mjesta Vlada TK je odlučila podržati kompaniju Zaharex, te im dati podstrek za što bržu ponovnu uspostavu proizvodnje u pogonima.

Sastanku su također prisustvovali i ministar finansija TK, Vedran Lakić, ministar privrede TK, Mevludin Hodžić, savjetnica premijera TK, Fatima Mehmedović i šef proizvodnog pogona kompanije Zaharex, Azur Ibrić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.