Premijer Hodžić: Očekuje se upis Puračke ćaske na UNESCO-vu listu svjetske baštine

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović uzeli su učešće na Okruglom stolu „Puračka ćaska-gastronomski specijalitet i turistička atrakcija“, koji je održan na izletištu Ljuštak u Puračiću u okviru tradicionalne gastro manifestacije Puračko ćaskanje. Okrugli sto je okupio eminentne stručnjake akademske zajednice, koji su govorili o značaju autohtone hrane, očuvanja tradicije, te o nastavku aktivnosti na očuvanju Puračke ćaske ka upisu ove tradicionalne delicije na UNESCO listu svjetske baštine.

Pored premijera Hodžića i ministra Muratovića na Okruglom stolu su se obratili i dr. Drago Šubarić prorektor Sveučilišta Josipa Juraj Strossmayer iz Osijeka, zatim dr. Midhat Jašić, profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, dr. Nizama Salihefendić, profesorica na Medicinskom fakultetu UNTZ, direktorica Turističke zajednice općine Lukavac Amra Kišić, te mr.sc. Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić, koji je organizator ove manifestacije.

„Kao prvo tradicionalno jelo koje je proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom BiH Puračka ćaska nosi dva krupna značaja. Jedan je kulturno povijesni, koji podrazumijeva kulturološki značaj tog jela za ovaj kraj, povećava društenu koheziju, koja razvija identitet i poistovjećivanje ljudi koji su ovdje rođeni sa Puračkom ćaskom i nošenje njene vrijednosti izvan tog područja, što je značajno i za Tuzlanski kanton“, kazao je premijer TK, Kadrija Hodžić.

„Drugi njen značaj je što je Puračka ćaska predmet koji može imati dodanu materijalnu vrijednost,  valorizovana  kulturno povijesnim značajem ona može  biti ekonomsko-turistički valorizovana, to znači da se od nje može živjeti, da generira set zaposlenosti“, tvrdi premijer Hodžić.

Ministar za kulturu, sport i mlade TK Zlatan Muratović navodi da je Puračko ćaskanje kulturološki značajna manifestacija, dodavši da je resorno ministarstvo u ranijem periodu pomagalo kako  na institucionalni, tako i na finansijski način organizaciju ove manifestacije, što je, kako kaže,  nedovoljno u odnosu na istinski značaj svega onoga što radi KUD Puračić. Poručio je da očekuje da se Puračka ćaska nađe na nematerijalnoj listi UNESCO-a.

Profesor  Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku dr.  Drago Šubarić ističe da se radi o tradicionanom jelu, koje je rezultat ovog podneblja, ljudi, života, njihove kulture, napominjući da je dobro zaštiti jelo, jer njegova zaštita garantira korist i onima koji prave to jelo i lokalnoj zajednici.

„Ovo  jelo se sačuvalo kroz dugi vremenski period i nadam se da će se naći u turističkoj ponudi ovog kraja“, dodao je Šubarić.

„Nakon Okruglog stola i zapažanja koja smo čuli dobijamo potvrdu da ono što radimo vrijedi. Ponosni smo da smo nakon 7 ovakvih manifestacija Puračku ćasku upisali na listu nematerijalne kulturne baštine BiH,“ poručio je Hazim Osmanović, predsjednik KUD-a Puračić.

Manifestacija Puračko ćaskanje okupila je 16 ekipa  iz cijele BiH, od Brčkog do Širokog Brijega, koje su se natjecale u pripremanju ovog gastro bisera.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: