Prekinuta konstituirajuća sjednica Skupštine TK

Konstituirajuća sjednica Skupštine TK je ponovo prekinuta nakon što Klub Bošnjaka nije delegirao svog kandidata u rukovodstvo tog zakonodavnog tijela.

Prethodno su to uradili u Klubu Srba i Klubu Hrvata, a predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hadžić smatra kako se namjerno opstruira formiranje rukovodstva Skupštine TK.

Izborom rukovodstva Skupštine TK otkočio bi se proces imenovanja nove Vlade TK. Zato, navodi Hadžić, logičan slijed bi bio da su danas potvrđeni predstvnici Srba i Hrvata u rukovodstvo Skupštine TK, a da se član Bošnjaka imenuje naknadno.

Selim Bešlagić, predsjednik Kluba Bošnjaka, za novonastalu situaciju krivi sve zastupnike u Skupštini TK, a ukoliko se u petak ne izabere član Bošnjaka u rukovodstvu Skupštine TK, on će, kako je naveo, podnijeti ostavku na funkciju predsjednika Kluba Bošnjaka.

Aktuelni predsjedavajući Skupštine TK Senad Alić očekuje da će se problem s imenovanjem rukovodstva Skupštine TK riješiti što prije, a da nije njegova krivica što od oktobra 2018. do aprila 2019. godine predsjedava sjednicama.

U toku je pauza, a nakon toga zastupnici u Skupštini TK trebali bi se očitovati o inicijativi SDA, DF-a i SBiH o smjeni Vlade TK. 

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: