Poznata imena novih ministara za sastav Vlade TK

Mandatar Vlade Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić danas je saopćio imena kandidata za ministre u budućoj Vladi TK-a, istaknuvši da predloženi kandidati zadovoljavaju sve kriterije te da su svi stručnog profila u skladu sa zahtjevima poslovanja u ministarstvima za koja su predloženi.

Kandidat za budućeg ministra unutrašnjih poslova je Midhat Dobrnjić, pravosuđa i uprave Ivana Veselčić, obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsad Kunić, prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin, ministar finansija Miralem Nuhanović, te ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić.

Umihanić je, nakon obavljenih intervjua, za novog ministra trgovine, turizma i saobraćaja odabrao Mustafu Isabegovića, a za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Samida Šarca.

Na spisku je predložena ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak Meliha Bijedić, zatim Jelena Ilić za poziciju ministrice razvoja i poduzetništva, te kandidat za ministra za boračka pitanja Zudin Mahmutović.

– Predloženi kandidati zadovoljavaju sva četiri kriterija, od kojih je kompetentnost, gdje su četiri ministra doktori nauka i univerzitetski nastavnici. Jedan ministar je magistar nauka i sedam ministara je u zvanju VS-a, svi su stručnog profila u skladu sa zahtjevima poslovanja u ministarstvu za koja su predloženi – kazao je Umihanić na pres-konferenciji.

Naveo je da je drugi kriterij bio da kandidati ne mogu biti oni koji su u članstvu u organima bilo koje političke stranke.

– Prema aplikacijskim obrascima i rezultatima intervjua, svi kandidati su izjavili da nisu bili u organima stranki, odnosno partija. Od svih ministara ću tražiti, uključujući i sebe, da odmah poslije imenovanja zamrznu članstva u strankama do okončanja obavljanja mandata u Vladi TK-a – naglasio je Umihanić.

Treći kriteriji je bio da ne mogu biti kandidirani oni koji su obavljali dužnost u prethodnim vladama.

– Niko od predloženih ministara nije obavljao dužnost ministra u prethodnim vladama i četvrti kriterij je bio da ne mogu biti oni koji su kandidovani na općim izborima 2014. godine. Svi kandidati u aplikacijskom obrascu su napisali da su saglasni da se neće kandidovati na općim izborima 2014. godine – istaknuo je Umihanić.

Tražit će, osim ovoga, od svih ministara suglasnost da ih smijene s pozicije ministra ukoliko se njihovo ime nađe na listama za opće izbore u 2014. godini.

– Ovo će biti vlada koja će najmanje koštati budžet TK-a. Osam kandidata je angažovano na univerzitetima, oni bi svakako dobivali plate iz budžeta TK-a i da nisu prihvatili dužnost ministra – dodao je Umihanić.

Kako je kazao, ispoštovani su i uvjeti iz Ustava TK-a. U budućoj Vladi će biti dva ministra iz reda Srba, jedan iz reda Hrvata i devet iz reda Bošnjaka, te je ispoštovana i spolna struktura, gdje će biti tri ministrice i devet ministara.

Umihanić očekuje da će Skupština Tuzlanskog kantona što prije zakazati sjednicu na kojoj će poslanici razmatrati navedene prijedloge ministara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: