Povećan broj oboljelih od gripe u Tuzlanskom kantonu

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja dva mjeseca povećan je broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripi, potvrđeno je za Faktor iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

„ U posljednja dva mjeseca u 13 općina TK zabilježili smo 4.950 akutnih respiratornih infekcija te 1.868 bolesti sličnih gripi. Ne možemo tačno reći u koliko se slučaja radi o infekciji virusom gripe, jer se to može potvrditi samo laboratorijskom analizom, a one se rade samo kod teških oblika infekcija – kaže Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

On naglašava da je u posljednje vrijeme povećan broj pacijenata, ali da nema teških infekcija koje zahtijevaju hospitalizaciju.

„ Nalazimo se u sezoni kada je povećan broj oboljeih očekivan. Nezvanično, u zemljama okruženja su se pojavili neki teži oblici gripe poput H7N9, ali kod nas u posljednje vrijeme nije zabilježeno ništa slično – kaže Topalović i dodaje da na više od pola miliona ljudi na području TK broj od oko 6.500 hiljada oboljelih ne predstavlja nikakvu epidemiju.

Kada je u pitanju prevencija Topalović ističe da je samo jedna metoda pouzdana i efikasna.

„Vakcinacija je ono što preporučujemo, posebno kada su u pitanju starije osobe i hronični bolesnici. To je najpouzdaniji način zaštite od gripe“, ističe Topalović. Pored toga, pomaže redovna lična higijena, konzumiranje vitamina, umjerena fizička aktivnost, nošenje suhe obuće i odjeće, izbjegavanje velikih okupljanja…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: