Potrebno ubrzati proces vakcinacije na području TK

Epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona je povoljna, rečeno je na današnjem redovnom sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Ukupno je 35 aktivno oboljelih od COVID-19 na području TK a hospitalizirano  deset pacijenata. Infektivna klinika Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla vraćena je u prvobitni režim, rezimirano je u današnjem izvještaju institucija zaduženih za provedbu i kontrolu mjera poduzetih protiv pandemije.

Kada je u pitanju proces vakcinacije protiv COVID-19, prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo TK, sa jučerašnjim danom aplicirano je ukupno 46.699 doza od čega je prvom dozom vakcinisano 27.308 a drugom19.391 građana.

Donirane vakcine AstraZeneca Vlade Republike Srbije stigle su u Zavod, istaknuto je na današnjem sastanku. Budući da je određeni dio prethodno zainteresovanih za vakcinaciju iz prioritetnih grupa (prosvjeta, inspekcija, MUP, studenti medicine, vatrogasci,medijski radnici, veterinari) već vakcinisan na drugi način, odlučeno je da će na osnovu odziva i zainteresovanosti gađana biti proširen krug prioritetnih skupina. 

Pored toga, na područje TK sukcesivno stižu i vakcine iz drugih izvora, pa se putem COVAX sistema očekuje dolazak 2364 Pfizer vakcine. Na osnovu broja prijavljenih za vakcinaciju bit će dostavljen i broj vakcina u općinske domove zdravlja, zaključeno je uz napomenu da je neophodno ubrzati proces vakcinacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: