Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za podršku razvoju Kantona

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić danas su sa 54 predstavnika malih i srednjih preduzeća, obrta i udruženja potpisali ugovore o dodjeli sredstava sa pozicije Podrška razvoju Kantona. Ukupna vrijednost ugovora je 820.000,00 KM. Ovim je zvanično realiziran i ovaj dio podrške Vlade Tuzlanskog kantona razvoju privrednih subjekata, a time i otvaranju novih radnih mjesta.

Realizacijom ovog programa Vlada Tuzlanskog kantona je podržavajući poslovanje privrednih društava, obrtnika i udruženja doprinijela otvaranju 124 nova radna mjesta. Ukupna vrijednost projekata i vrijednost investicija podržanih projekata u okviru Javnog poziva „Podrška razvoju Kantona“ iznosi 3.054.422,31 KM.

„Realizacijom ovog programa Vlada Tuzlanskog kantona uvela je jednu novinu na području cijele Bosne i Hercegovine. Naime za aplikaciju na ove programe privrednici, obrtnici i predstavnici udruženja nisu morali platiti niti jednu KM za pribavljanje dokumentacije. Sve ono što smo kao Ministarstvo mogli preuzeti na sebe i pribaviti službenim putem mi smo uradili, a sve kako bi smo i na taj način pokazali brigu prema našem realnom sektoru“ rekao je ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić.

Ovim programom Vlada je sufinansirala projekte promocije i razvoja poduzetništva, te dala subvencije za podršku obrtničkim komorama, podršku obrtu, IT poduzetništvu, malim i srednjim preduzećima, te novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtima.

„Slične aktivnosti nastavit ćemo i u 2017. godini, s tim da ćemo oko 20 miliona KM sredstava namijenjenih razvoju privrede plasirati putem veoma povoljnih kredita, pri čemu će Vlada snositi troškove kamata i obrade kredita“, rekao je premijer Gutić i dodao da se u idućoj godini očekuje i nastavak realizacije projekta zapošljavanja koji putem službi za zapošljavanje provodi Federalna vlada. „Očekujem da i iz ovih sredstava Tuzlanski kanton „povuče“ oko 10 miliona KM, što će uz naših 20 miliona KM biti veoma dobar poticaj razvoju privrednih subjekata“ zaključio je premijer Gutić.

Podsjećamo, ovo je samo jedan od ukupno tri realizirana projekta direktne podrške razvoju privrede i otvaranju novih radnih mjesta koje je Vlada realizirala tokom ove godine. Osim Ministarstva razvoja i poduzetništva slični programi još su realizirani putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Ministarstva za boračka pitanja, a ukupni efekti ovih programa su 200 novih radnih mjesta u realnom sektoru i potaknute investicije i projekti u privrednim društvima, obrtu i udruženjima u ukupnoj vrijednosti od 4.809.517,31 KM.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: