Poljoprivrednici traže proglašenje stanja elementarnih nepogoda zbog suše

Temperature zraka obaraju rekorde širom planete , na sjevernoj hemisferi oboren je rekord star 142 godine a i kod nas su ovog ljeta crvena upozorenja iz Hidrometeoroloških zavoda postala ustaljena. Najveću štetu i posljedice koje bismo svi mogli osjetiti trpi poljoprivreda. Neke kulture podbacit će i do 80 % kažu proizvođači koji od institucija vlasti traže da hitno reaguju i proglase stanje elementarne nepogode.

„Gdje je mala tu je i zijana“ kaže naš narod. A ove godine zijan i štetu kod poljoprivrednika izazvala je  velika suša. Odrazila se na sve proizvodnje. Jasmin Majdančić mladi farmer iz Donjih Vukovija kaže da će biti veliki problem prehraniti stoku, da je upkos tome što su ispoštovane sve agrotehničke mjere suša učinila svoje pa su usjevi , prvenstveno kukuruza, izgorjeli.

Iz udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH kažu da će štete u poljoprivredi biti milionske, a jedina nada da proizvođači naplate barem jedan dio je proglašenje stanje elementarnih nepogoda. Nedžad Bićo, predsjednik udruženja poljoprivrednika FBiH kaže da općine i  kantoni što prije trebaju proglasiti stanje elementarne nepogode a od Vlade FBiH poljoprivrednici traže rebalans budžeta te dodatnih 20 miliona poticaja za proizvođače.

Velika pomoć za koju se odluka može donijeti na nivou Kantona je oslobađanje plaćanja naknada na poljoprivredno zemljište koje obrađujemo kaže Jasmin Majdančić. Budući da su najveće štete pretrpili  kukuruz i soja bez kojih je nazamislivo prehraniti stoku  poljoprivrednici  će biti prinuđeni da se oslone na sve skuplje koncentrate.

U panici su i povrtlari. Istina, onima koji imaju sisteme za novodnjavanje i proizvodnju u zatvorenom   isplatit će se sezona  ali svi ostali kojima je dio proizvodnje pod vedrim nebom uz lošu zaradu trebaju se suočiti i sa sve većim cijenama repromaterijala. Najavljeni pad temperature očigledno dolazi kasno, a padavine ukoliko ih bude mogle bi izazvati jedan dodatni problem – pojavu biljnih bolesti, poručuju poljoprivrednici.

(RTVTK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: