Politička bura u Lukavcu: Usvojena incijativa za smjenu načelnika Edina Delića

Parlamentarna većina u Općinskom vijeću Lukavac, nakon rasprave koja je trajala skoro šest sati, usvojila je incijativu za opoziv načelnika Edina Delića, saznaje Faktor.

Sada ostaje da se na narednoj sjednici Vijeća usvoji odluka o opozivu i propratni akti, koji će biti proslijeđeni Centralnoj izbornoj komisiji (CIK). Nakon usvajanja odluke, CIK bi trebao raspisati referendum o opozivu načelnika Edina Delića, koji će biti smijenjen ukoliko za njegovu smjenu bude glasala natpolovična većina građana koji izađu na referendum.

Inicijativu za smjenu podržalo je 18 vijećnika iz redova SDA, SBiH, nacionalnih manjina te Liberala, a protiv ih je bilo devet, odnosno vijećnici SDP-a, DF-a, Ujedinjeni za Lukavac i LDU/LDS. Suzdržana su bila tri vijećnika SBB-a.

Inicijativu za Delićevu smjenu pokrenuo je Klub vijećnika SDA. Načelniku, između ostalog, zamjeraju to što je na Kolegiju usvojio budžet bez da ga je proslijedio Vijeću, da uopće ne živi u Lukavcu, nego u Tuzli, te da projekte u mjesnim zajednicama ne vodi preko zvaničnih struktura, koje uglavnom čine članovi SDA, nego preko njemu bliskih kadrova.

Edin Delić je na izbore za načelnika izašao kao nestranački kandidat, ali su ga podržali SDP, DF i SDU. Nedugo nakon izbora za načelnika općine zvanično je pristupio SDP-u.

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: