Policiji u Tuzlanskom kantonu omogućeno kažnjavanje građana koji ne nose masku

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas su usvojili izmjene i dopune Zakona o javnom redu u miru, kojim je policijskim službenicima omogućeno kažnjavanje onih koji krše epidemiološke mjere.

Izmjene i dopune zakona kreirane su po uzoru na Sarajevski kanton koji je to učinio prošle godine, a novim aktom kazne u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH iznose od stotinu do dvije hiljade konvertibilnih maraka.

Ranije su postojala 33 načina za narušavanje javnog reda i mira, a ovim izmjenama uveden je i 34. način, a to je kršenje propisanih higijensko-epidemiloških mjera.

Između ostalog, kaznenim odredbama zakona predviđene su kazne u rasponu od 100 do 500 KM za osobe koje ne postupe po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Također, predviđeno je da kaznom od 500 KM do 2.000 KM, za prekršaj bude kažnjena pravna osoba koja ne postupi po naredbi nadležnog organa, kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti. U tom slučaju odgovorna osoba u pravnoj osobi bit će kažnjena novčanom kaznom od 200 do 1.000 KM.

Isti raspon kazne predviđen je i za imaoca radnje, odnosno obrtnika ili osoba kojoj je povjereno vođenje radnje, koja ne postupi po naredbi nadležnog organa kojom se propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti.

Za pravne subjekte, izmjenama i dopunama zakona ugrađena je i mjera zatvaranja objekta, odnosno zabrana obavljanja djelatnosti do šest mjeseci, ukoliko se dogodi ponavljanje kršenja mjera. O tome će, kako je pojašnjeno, odlučivati nadležni sud.

Za usvajanje izmjena zakona danas je glasalo 19 zastupnika većine koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB.

Izmjene Zakona o javnom redu i miru TK usvojene su po skraćenoj proceduri i stupaju na snagu s danom donošenja.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: