Policija u TK konačno dobila povećanje plaća

Policijski službenici u TK dobili su povećanje plaća u prosjeku za deset posto, shodno danas potpisanom kolektivnom ugovoru s Kantonalnom vladom. Sada je ispravljena dugogodišnja nepravda, jer su tamošnji policajci bili među onima s najnižim naknadama.

Vlada Tuzlanskog kantona i Sindikat policije kantonalnog MUP-a danas su potpisali trogodišnji kolektivni ugovor kojim su, između ostalog ostvarena povećanja plaća policijskih službenika od devet do 11 posto.

Za ovo je iz kantonalnog budžeta na godišnjem nivou izdvojeno dodatnih pet i po miliona maraka, a važno je da se ovim povećanjem koeficijenata iznos plaća izjednačio s onim na federalnom nivou.

“Ovaj dan je skoro pa historijski za policijske službenike. Sporazumom smo riješili goruća pitanja koja su nas tištila posljednjih godina. Prilikom imenovanja ove vlade kompletan tempo pregovora se promijenio u pozitivnom smislu. Kada jer riječ o plaćama, osnovica je sada 290 i povećanja će se sada kretati na osnovu čina policijskih službenika”, izjavio je predsjednik sindikata policije Hasan Alić.

Hasan Alić (Foto: A. K./Klix.ba)
Hasan Alić (Foto: A. K./Klix.ba)

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Midhat Dobrnjić kaže da neće prekinuti aktivnosti u cilju poboljšanja statusa policije. Kako je naveo, slijedi kreiranje i kantonalnog zakona o plaćama policijskih službenika.

“Taj zakon će biti samo jedan dodatni dio utemeljenja svih prava koja ostvaruju policijski službenici. Kolektivni ugovor je već donio dio rješenja koja su u okviru zakona, a sada je pred nama da sve ojačamo. Vjerujem da nam neće biti teško jer nismo prvi u tome, s obzirom na to da takav zakon imamo već na federalnom nivou”, naveo je resorni ministar.

Midhat Dobrnjić (Foto: A. K./Klix.ba)
Midhat Dobrnjić (Foto: A. K./Klix.ba)

Socijalno partnerstvo oličeno kolektivnim ugovorom za kantonalnog premijera Kadriju Hodžića dolazi kao siguran znak povećanja sigurnosti javnog reda i mira u kantonu. Istakao je i da je potpisivanje kolektivnog ugovora jedan od najvažnijih događaja ove godine.

“Veoma je bitno da smo ovim pristupom stvorili pretpostavke za održavanje sigurnosti u kantonu. To nam je bitno jer je ovaj kanton više od ostalih izložen raznim oblicima nestabilnosti, uz povećanje političkih, socijalnih, ekoloških i migracijskih izazova”, naveo je Hodžić.

Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Kadrija Hodžić (Foto: A. K./Klix.ba)

U narednom periodu je planirano i materijalno-tehničko opremanje policije, a za tu namjenu je osigurano 300 hiljada KM. Realizacija će početi nakon analize trenutnog stanja u ovom segmentu, a koju vrši Uprava policije MUP-a TK.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.