Počinje izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla

Kineski Konzorcij koji je dobio posao gradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, konačno je, nakon tačno osam mjeseci, dobio pismo podrške Vijeća ministara BiH kako bi se otkočila najveća poslijeratna investicija u zemlji, vrijedna 1,5 milijardi maraka.

Zeleno svjetlo

Na pismo se mjesecima čekalo zbog političke trakavice u Vijeću ministara, iako su Vlada FBiH i oba doma Parlamenta odobrila ovaj projekt još početkom marta, ali se čekalo na zeleno svjetlo Državne vlade.

Ovu informaciju potvrdio je za „Dnevni avaz“ i Senad Salkić, izvršni direktor za investicije u „Elektroprivredi BiH“, koji je zadužen za ovaj megaprojekt.

–  „Elektroprivreda“ je protekle sedmice zaprimila pismo podrške Vijeća ministara za gradnju Bloka 7. Time smo ušli u finalnu fazu za aktivaciju svih ranije potpisanih ugovora. Pismo je proslijeđeno kineskoj „Exim banci“, koja će u narednom periodu izdati obavještenje o početku efektivnosti kredita, a osiguravajuća agencija „Sinosure“ završit će odobrenje osiguranja kredita – kaže Salkić.

Kako je pojasnio, EPBiH  potpisao je i Ugovor o izdavanju garancije i sada se očekuje da bude plaćena naknade za izdavanje garancije.

Vlastita sredstva

– Na taj način su stvoreni preduvjeti za prva povlačenja uzetog kredita, ali i za početak realizacije projekta s kineskim konzorcijem CGGC-GED. Sve je spremno za početak pripremnih radova, koji se finansiraju vlastitim sredstvima EPBiH. Ugovor u vrijednosti od 18 miliona KM potpisan je s izvođačem, konzorcijem bh. kompanija te će u narednim danima izvođač biti uveden u posao, čime će zvanično početi i fizička realizacija projekta – kaže Salkić.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: