Počela nova akademska godina na Univerzitetu u Tuzli

Počela je nova akademska godina na Univerzitetu u Tuzli. Više od 1700 novih studenata, brucoša dobilo je svoje indekse. Ove godine nastava će biti kombinacija klasičnih predavanja i vježbi, s mnogo više online sadržaja nego ranijih godina. Higijensko-epidemiološke mjere su stroge, pa će studijski odsjeci koji imaju mnogo studenata po godini, morati razdvajati studente po grupama zbog obavezne distance.

U prvoj od tri grupe brucoša Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, svoj je indeks danas dobila i studentica Najda Ahmetović. U rodnom Tešnju je završila Gimnaziju, matematički smijer, a s ekonomijom iz Tuzle kaže ona, može u cijeli svijet.

  • Mogu reći da mi matematika ide prilično dobro, ali sam najviše upisala Ekonomiju, jer ima mnogo oblasti u kojima mogu raditi s tim fakultetom. Imam veliki izbor budućih poslova, kaže ona.

Od blizu 1750 novih studenata, Ekonomski fakultet odabralo je njih 198. To je značajno povećanje interesa za studij na ovom fakultetu kaže dekanica. Ali to je slučaj i sa drugim ekonomskim fakultetima u Bosni i Hercegovini i regiji.

  • Ono što ja ponavljam svojim studentima je da je ekonomija prošlost, sadašnjost i budućnost. Tako da ekonomska struka uvijek će biti atraktivna i aktuelna. Tako da i ovi novi trendovi, trendovi digitalizacije uvijek će zahtijevati stručnjake iz domena ekonomije. Tako da ja mislim da je jedan od razloga upravo i to, kaže dekanica prof. dr. Meldina Kokorović Jukan.

Mnogo manji interes, nego za ekonomiju, medicinu ili elektotehniku – tradicionalno najtraženije fakultete, je na najstarijem fakultetu Univerziteta u Tuzli, Rudarsko geološko građevinskom. Ove godine najviše studenata ima na građevini. Ostale studente neće imati potrebu dijeliti u grupe.

  • Ove godine imamo 56 upisanih na Građevinskom odsjeku što je gotovo duplo više u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Na odsjeku rudarstva, geologije, sigurnosti i pomoći po 10 brucoša i na Odsjeku bušotinska eksploatacija mineralnih sirovina imamo 6 studenata, kaže prodekan prof.dr. Nedim Suljić, koji radi na ovom Fakultetu.

S novupisanima, Univerzitet u Tuzli se približio broju od 15 hiljada studenata na svim fakultetima i jednoj akademiji. Kolegij dekana i Senat Univerziteta su odlučili da udovolje zahtjevima Studentskog parlamenta i da što više nastave bude organizovano na klasičan način u učionicama.

  • Nastava će se  dakle, na Univerzitetu u Tuzli odvijati gdje god je moguće na klasičan način. Preporuka je da se ona odvija najviše sa brucošima, jer oni bi online nastavom najviše izgubili. Oni koji imaju takve kapacitete da mogu organizovati nastavu za sve neposredno, mogu organizovati i za ostale godine. A oni koji imaju više studenata mogu napraviti kombinaciju sa online nastavom, kaže za RTVTK prof. dr. Vesna Bratovčić, prorektorica za međuuniverzitetsku i međunarodnu saradnju.

Kako bi online nastava bila što efikasnija na Univerzitetu preporučuju korištenje interne moodle platforme koja je bila aktuelna tokom prethodne akademske godine, ali i sve ostale na internetu dostupne kanale komunikacije. U slučaju da se i pored svih mjera opreza na nekom od fakulteta pojavi zaraza virusom, fakulteti su  dobili protokole koje će detaljno slijediti kako bi spriječili njeno širenje.

(RTVTK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: