Počela masovna vakcinacija u svim općinama i gradovima TK

U Zavod za javno zdravstvo TK stiglo je 26.940 doza  vakcina, koje sa vakcinama koje su pristigle ranije, otvaraju put ka masovnijem vakcinisanju u svim općinama i gradovima TK.  Do sada u Tuzlanski kanton pristiglo je 78 802 doze vakcina, iz Zavoda za javno zdravstvo Tk su nam potvrdili da je trenutno na raspolaganju 36 528 doza vakcina koje su spremne za masovnu vakcinaciju.

Od 28. jula u Tuzlanskom kantonu počinje masovna vakcinacija građana bez zakazivanja, potvrdili su nam u zavodu za javno zdravstvo TK. Moći će se vakcinisati svi punoljetni građani  TK. Osobe starije od šezdeset godina uvijek će biti prioritet ukoliko se nisu svi zaiteresovani vakcinisali.

Proces masovne vakcinacije ovisit će od organizacije rada u svakom od domova zdravlja u TK. Džambić ističe da nemaju sve zdrasvtvene ustanove jednake kapacitete za provedbu vakcinacije.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tk  apeluju na građane koji se nisu vakcinisali da iskoriste ovu povoljnu epidemiološku situaciju, ali i veliku količinu vakcina koja je došla da se zaštite.  To je jedini način, naglašavaju stručnjaci, kako bismo do jeseni stekli bolji kolektivni imunitet, te manji broj oboljelih, a samim tim i smrtnih ishoda.

(RTV TK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: