Panonska jezera od početka sezone posjetilo preko 150 hiljada gostiju

Nekada industrijski centar, danas turistički grad Tuzla, godinama je jedino mjesto u Bosni i Hercegovini gdje se može kupati u slanim jezerima.

Pripreme za ovu turističku sezonu na Panonskim jezerima trajale su punih šest mjeseci, a da su spremni dočekali ljetnu sezonu, govori i činjenica da su od 1. juna do danas na “Pannonici” prodate 153.000 ulaznica.

– Naš ovogodišnji cilj jeste da nas do kraja sezone posjeti 260.000 ljudi – izjavio je za Fenu direktor “Pannonice” Maid Porobić.

Visoke temperature doprinose dobroj ljetnoj sezoni, a prema najavama meteorologa, isto vrijeme očekuje se i tokom augusta. Pored zabavnog sadržaja, u kompleksu Panonskih jezera gosti mogu naučiti mnogo toga o samom gradu, kao i o njegovom geološkom položaju.

– Mi imamo i dio kulturne ponude grada Tuzle, ne samo jezera. Radi se o arheološkom parku, sojeničkom naselju, geološkoj postavci koja ima interesantnu priču o Tuzli kao fenomenu u geologiji u smislu susreta uglja i soli – kaže Porobić.

Ulaz za posjetu kulturnim sadržajima u okviru “Pannonice” je besplatan, a kustos će posjetiocima ispričati dio bogate historije koju ovaj grad nosi.

Svoje prvo zaposlenje u okviru kompleksa Panonskih jezera ove godine su imale priliku dobiti i osobe s nekim oblikom invaliditeta.

Mersudin Muminović je zaposlen na poslovima konobara, a kao osoba oboljela od multiple skleroze, bio je ograničen u traženju posla.

– Trudim se da ovdje uveseljavam ljude, razbijam im stereotipe o osobama s invaliditetom. Dočekujemo goste i ispraćamo ih pjesmom. Ja sam zadovoljan i sretan zbog prilike koju sam dobio – izjavio je Muminović.

Salinitet vode u “Pannonici” jednak je salinitetu vode u Jadranskom moru. Prema mišljenju stručnjaka iz oblasti medicine, ova voda može biti od pomoći u ublažavanju zdravstvenih tegoba poput reumatskih oboljenja i respiratornih problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: