Pala inicijativa 15 zastupnika: Ništa od smjene Vlade Tuzlanskog kantona

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona nisu podržali inicijativu o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona na čelu s premijerom Jakubom Suljkanovićem koji dolazi iz Pokreta demokratske akcije (PDA).Inicijativu o uvrštavanju tačke dnevnog reda o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici Kantonalne skupštine predložilo je 13 zastupnika koji dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i dva zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP). 

Inicijativa sa 14 glasova za, sedam protiv i 14 suzdržanih nije dobila potrebnu većinu. SDP, SBB i Naša stranka su bili suzdržani, iz PDA su bili protiv, dok su inicijativu podržali iz SDA, DF-a i SBiH.

Predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini TK Mahir Mešalić kaže da je današnjim glasanjem jasno iskristalisana nova skupštinska većina u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH. 

Foto: D. Z./Klix.ba

“Na čelu sa PDA tu su još i SDP, Naša stranka i SBB. Jasno je definisana i opozicija u Tuzlanskom kantonu. SDP kao izborni pobjednici u ovom kantonu trebaju prestati dezavuisati javnost i ako žele glasati sa PDA neka naprave jasnu skupštinsku većinu kao stranka pobjednica u TK. Mislim da su toliko dužni građanima, to im je odgovornost”, rekao je Mešalić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Bego Gutić također je mišljenja da je glasanje o uvrštavanju inicijative za smjenu Vlade TK izdiferenciralo novu skupštinsku većinu. Nju će, prema njegovim riječima činiti PDA, SBB, Naša stranka i SDP.

“Čudno mi je da Klub zastupnika SDP-a nije ispoštovao svoju odluku stranačkog organa, odnosno Predsjedništva Kantonalnog odbora, da se danas na ovoj sjednici pokrene inicijativa za smjenu Vlade TK. Očito da se preko Skupštine TK i procesa formiranja vlasti prelamaju neki sukobi unutar SDP-a”, izjavio je Gutić.

Foto: D. Z./Klix.ba

Interesantno je da su inicijativu o uvrštavanju smjene Vlade TK na sjednicu Kantonalne skupštine prošle sedmice potpisali Sandra Imširović i Žarko Vujović iz SDP-a, a koji su danas prilikom glasanja bili suzdržani.

“Jutros je na sjednici Kluba zastupnika SDP-a bio prisutan i predsjednik Kantonalnog odbora stranke Enver Bijedić sa svojim potpredsjednicima i očito je da smo imali ‘zavrtanje ruku’, odnosno ubjeđivanje da se promijeni odluka”, istakao je Gutić.

Nakon usvajanja dnevnog reda nastavljena je peta redovna sjednica Skupštine TK.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: