Opozicija u TK-a traži hitnu sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o otkazima ljekara (VIDEO)

Nakon jučerašnje vanredne press konferencije Kluba poslanika SDA u Skupštini TK, vanrednu konferenciju za novinare danas su upriličili skupštinski klubovi poslanika, SDP-a, SBiH, i Nezavisnog bloka. Zahtjev je istovjetan, održavanje hitne sjednice Skupštine TK u vezi sa najavljenim otkazima ljekara okupljenih u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora između Vlade TK i ovog Sindikata.

Kako je istaknuto, hitna sjednica Skupštine TK trebala bi suočiti sve aktere kolektivnog pregovaranja, te je jedinstvena prilika da se čuju stavovi svih resornih ministarstva i ljekara na jednom mjestu, jer je nelogično da ostatak Federacije uvažava Strukovni sinidkat, samo TK ne.

Zahtjev sa 12 potpisa, što čini jednu trećinu poslanika kako predviđa i Pravilnik o radu Skupštine TK, predat je predsjedniku ovog zakonodavnog tijela, koji bi sjednicu hitnog karaktera trebao sazvati u roku od 48 sati.

Kako pojašnjava predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK, Dževad Hadžić, sa ovim poptisima i ukoliko se pridruži Klub SDA za održavanje hitne sjednica Skupštine TK bit će polovina poslanika, a po važećem Pravilniku Skupština i sa 12 potpisa može i mora biti sazvana.

 

(RTV Slon/TV1)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.