Od šuge oboljela 33 migranta

Zbog boravka u lošim uvjetima, migrantima koji mjesecima borave na platou Željezničke stanice u Tuzli prijeti epidemija skabijesa.  

Prema riječima volontera koji kontinuirano brinu o ovim ljudima, evidentirana su 33 slučaja skabijesa, tačnije šuge.

– Iz dana u dan je sve veći broj migranata sa šugom. Ovdje nema nikakvih uvjeta za obavljanje fizioloških potreba, umivanje ili kupanje – kazali su volonteri sa Željezničke stanice u Tuzli.

Volonteri su od Doma zdravlja Tuzla dobili određena medicinska sredstva koja se koriste u slučaju šuge. Međutim, na platou Željezničke stanice nema ljekara koji bi pregledali zaražene i eventualno odredili lijekove.

– Imamo slučajeva promrzlina, oboljelih od gripe, išijase… Građani moraju voditi računa u slučaju rukovanja s njima. Ukoliko se ništa ne poduzme, imat ćemo epidemiju šuge u urbanom dijeli grada – kazao je jedan od volontera.

Na platou Željezničke stanice u Tuzli boravi između 150 i 200 migranata. Neki su mjesecima tu, neki dolaze iz pravca Zvornika i Bratunca, a neki se vraćaju iz Krajine. Dane i noći provode na otvorenom, a, uprkos brojnim apelima, nikada nije pronađeno rješenje za njihov privremeni alternativni centar.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: