Obilježena godišnjica pogibije heroja rata Nesiba Malkića

Nizom prigodnih aktivnosti danas je obilježena 26. godišnjica pogibije heroja rata Nesiba Malkića i dijela Komande 210. viteške brigade.

Brojne delegacije, među kojima i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Denijalom Tulumovićem, položile su cvijeće i odale počast na mjestu pogibije, ispred spred Spomen obilježja na Nišićima kod Olova.

„Tužno i bolno odjeknula je vijest o pogibiji Nesiba Malkića. Komandanta Malkića i njegove jedinice znali su na svim ratištima 2. korpusa, jer su oni stizali svugdje: od Zvornika do Doboja, od Brčkog do Olova, od Gradačca do Zavidovića, a ondje gdje su stizali donosili su sigurnost i vjeru u pobjedu“, prisjetio se danas premijer Tulumović, koji je svojedobno zajedno provodio ratne dane sa komandantom Malkićem.

S komandantom Nesibom Malkićem poginuli su i članovi Komande 210. brigade – načelnik Sead Paravlić i oficiri Nermin Fočaković, Nevres Šišić i Fikret Andelić.

Nakon polaganja cvijeća na mjestu pogibije, delegacije su položile cvijeće i odale počast i na centralnom spomen obilježju i pored biste heroja rata Nesiba Malkića u Živinicama, a u Velikoj sali BKC-a u Živinicama upriličena je i akademija „U spomen našim herojima“.

„Obilježavanje ovog dana i bit ovih i ovakvih aktivnosti je naša dužnost i obaveza, da njegujemo kulturu sjećanja na herojska djela naših branitelja“, rečeno je, između ostalog na akademiji.

Uz premijera Tulumovića, počast su danas u ime Vlade Tuzlanskog kantona odali ministar unutrašnjih poslova Sulejman Brkić i ministar za boračka pitanja Amir Kulaglić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: