Novu većinu u TK mogu formirati SDP, SBB, NS i SBiH

Novu većinu u TK mogli bi formirati SDP BiH, Naša stranka, SBB i Stranka za BiH bez DF-a, jer SBB povećava pregovarački kapacitet sa dva na devet ili deset zastupničkih mjesta.

Naime, predstavnici ove četiri političke partije danas su u Tuzli razgovarali o procesu formiranja vlasti. KO SDP-a BiH Tuzla bio je domaćin predstavnicima Naše stranke, SBB-a i Stranke za BiH, dok su se članovi DF-a oglušili na poziv SDP-a BiH. 

“Na sastanku građanske platforme, koja broji 19 zastupničkih mjesta u Skupštini TK, bili su prisutni predstavnici četiri stranke. Izostao je DF. Na tom sastanku imali smo 16 zastupničkih ruku, a za većinu ih je potrebno 18”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla Mirsad Čamdžić.  

Kako je rekao, nijedan zaključak nije usvojen, no predstavnici SBB-a saopštili su da pregovarački kapacitet sa dva proširuju na devet ili deset mjesta.

“SBB ostaje pregovarač, ali su nas obavijestili da u priču ulaze sa devet ili deset ljudi. Dakle, SBB podiže svoj kapacitet sa dva pregovarača na devet ili deset”, rekao nam je Čamdžić. 

Na naše pitanje znači li to da četiri stranke mogu formirati skupštinsku većinu bez DF-a, on je poručio kako je “matematika neumoljiva u ovom slučaju”. 

Naš sagovornik je dodao da se sada očekuje sjednica KO SDP-a BiH, nakon koje će slika o formiranju vlasti u TK biti jasnija. 

“Danas smo imali sastanak na koji smo pozvali prestavnike Naše stranke, Stranke za BiH i SBB-a, da pokušamo da dogovorimo i usaglasimo naše stavove oko koalicione većine od 19 zyastupnika u Skupštini TK”, kazao je za Vijesti.ba predsjednik KO SDP BiH TK Enver Bijedić

Bijedić je dodao kako na sastanak nisu došli predstavnici Demokratske fronte, koji su, kako je kazao, korektno najavili još jučer, da ne žele da prisustvuju. 

“Dakle, ostala su ova četiri subjekta (SDP, SBB, SzBiH i Naša stranka). SBB je izašao s jednim novim podatkom, da oni u Skupštinu TK ulaze sa devet a možda i deset zastupnika, iako znamo da su na izborima osvojili dva zastupnička mjesta”, kazao je Bijedić. 

On je dodao kako je to činjenica koju će danas na organima, svako svoje stranke, razmotriti i prema tome se odrediti. 

“Ne mogu govoriti kakva će odluka biti drugih stranaka, ali SDP će danas imati sjednicu kantonalnog predsjedništva, pa ćemo razgovarati o tome i donijeti”, zaključio je Enver Bijedić.
(Vijesti.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: