Novine u zdravstvenom sistemu TK: Stigle elektronske uputnice, recepti još na čekanju

U zdravstvenom sistemu Tuzlanskog kantona danas je počela primjena elektronskih uputnica. Primjena ovog sistema uvodit će se postupno, koliko to dozvaljava tehnička opremljenost svakog od domova zdravlja na području TK.

Primjena elektronskih uputnica danas je počela između Zavoda zdravstvenog osiguranja, Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Tuzla i Doma zdravlja Tuzla, a za naredni period je planirano uvođenje u proces rada i ostalih domova zdravlja na području TK. Najspremniji za ovaj korak, pored tuzlanskog, su domovi zdravlja u Živinicama i Gračanici.

– To znači da građani više neće čekati u hodnicima nego će dobiti termin za odlazak na UKC radi obavljanja pregleda ili pretrage. Pored pacijenata ovaj sistem će donijeti mnogo dobroga i zdravstvenim radnicima, jer će se broj pacijenata u domovima zdravlja u velikoj mjeri smanjiti – rekao je Mirsad Hodžić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Tuzlanskog kantona.

Istovremeno Hodžić je potvrdio da je uvođenje elektronskih recepeta, koje se najavljuje više od godinu dana i dalje na čekanju.

– Zavod je spreman za e-recept. Da bi nabavili softver za uvođenje elektronski recepata moramo raspisati tender, do sada smo raspisali tri i svaki puta bi procedura završavala pred Uredom za razmatranje žalbi. Pripremamo dokumentaciju da idemo na otvoreni postupak javnih nabavki i bit će objavljen otprilike sredinom oktobra – rekao je danas Hodžić.

Podsjećamo, prvi javni poziv za nabavku softvera koji će se koristiti za elektronske recepte raspisan je u oktobu 2016. godine i poništen je nakon žalbe nekoliko firmi. Isto se dogodilo i u naredna dva postupka, a sada se čeka i četvrti javni poziv.

Praksa je pokazala da se elektronski receptima uštedi od pet do osam posto novca koji se izdvaja za lijekove sa esencijalne liste. S obzirom na to da Tuzlanski kanton za ove namjene do sada izdvajao oko 40 miliona KM godišnje, zbog neuspješnih tendera godišnje se gubi najmanje dva miliona maraka, koje građani izdvoje za plaćanje zdravstvenog osiguranja.

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: