Novi podvig ljekara s UKC-a Tuzla: Pet transplantacija organa urađeno za jedan dan

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u noći s četvrtka na petak ubilježili su novi podvig izvršivši eksplantaciju i transplantaciju pet organa.

Nakon utvrđene moždane smrti jednog od pacijenata koji je bio hospitaliziran na UKC-u Tuzla, uz odobrenje porodice, ljekarski timovi su pristupili eksplantaciji dvije rožnice, dva bubrega i jetre.

Odmah nakon toga ljekarski timovi UKC-a Tuzla pristupili su transplantacijama jetre, bubrega i dvije rožnice, a tri dana nakon novog podviga tuzlanskih ljekara pacijenti, kojima su transplantirani organi, osjećaju se dobro.

Tim za transplantaciju jetre predvodio je prof. dr Zijah Rifatbegović, dok je tim za transplantaciju dvije rožnice predvodio dr. Jasmin Zvorničanin, a tim za transplantaciju bubrega predvodio je dr. med. sc. Samed Jagodić.

Najsloženija je bila transplantacija jetre, a taj postupak, koji je predvodio prof. dr. Zijah Rifatbegović, trajao je čak 23 sata. Jetra je transplantirana pacijentici iz Teočaka, bubrezi pacijentima iz Goražda i Gračanice, a rožnice pacijentima iz Tuzle i Živinica.

Novi podvig ljekara s UKC-a Tuzla još jednom je potvrdio kako je zdravstveni sistem u TK najbolji u cijeloj državi.

Također, podvig ljekara s UKC-a Tuzla ne bi bio moguć da se porodica muškarca koji je preminuo usljed moždane smrti nije odlučila na doniranje organa, a njihov humani čin u za njih najtežim trenucima rezultirao je poboljšanjem životnih okolnosti za petero pacijenata s područja TK i BPK.

 

 

 

 

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: