Nova većina smijenila Vladu TK, novi premijer biće iz SDA

Nakon završetka konstituirajuće sjednice Skupštine TK, novi predsjednik tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović (SDP), na zahtjev 18 zastupnika u Skupštini TK, zakazao je sjednicu hitnog karaktera.

Vlada TK je smjenjena sa 19 glasova za, 6 protiv, 9 uzdržanih. Sekretari ministarstava i pomoćnici ministara su ovlašteni da rukovode ministarstvima do izbora nove izvršne vlasti.

– Do početka avgusta TK će imati izvršnu vlast. Već u ponedjeljak ću obaviti razgovore s koalicionim partnerima – kazao je Vujović, prenosi Avaz.

Jedina tačka dnevnog reda bila je odluka o smjeni Vlade TK, a na prijedlog SDP-a, prije glasanja, otišlo se na petnaestominutnu pauzu.

Nakon pauze usvojen je dnevni red sjednice hitnog karaktera, a nova većina u Skupštini TK je donijela odluku o smjeni Vlade TK.

Nezvanično se spominje kako će premijer TK biti Denijal Tulumović (SDA) iz Živinica, a novu koalicionu većinu u TK sačinjavaju SDA, DF, SBB, SBiH te dva zastupnika SDP-a i jedan zastupnik PDA – Smajo Mandžić čiji je glas bio odlučujući i donio prevagu novoj većini.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: