Nikad manji broj upisanih na Univerzitet u Tuzli

Univerzitet u Tuzli objavio je treći upisni rok za upis studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija. Treći upisni rok, sam po sebi nije novina, ali jeste broj slobodnih mjesta na fakultetima i akademiji Univerziteta u Tuzli.

Studentima se u trećem upisnom roku nudi 880 mjesta, od čega su čak 132 koja se finansiraju iz kantonalnog budžeta, što znači da će oni koji se upišu na ove pozicije morati plaćati simboličan iznos školarine.

Drastičan pad

Da će se ovako nešto desiti bilo je očito nakon prvog upisnog roka.

– U 2015. godini bilo je više od tri hiljade, a u 2016. godini oko 2.400 prijavljenih studenata. Ove godine smo, nažalost, na samo 1.680 prijavljenih studenata. Za dvije godine nam se broj kandidata gotovo dvostruko smanjio – rekao je nakon prvog upisnog roka ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović.

Nakon prvog upisnog roka na fakultete i akademiju Univerziteta u Tuzli upisano je 1.405 studenata, a na raspolaganju je bilo 2.380 mjesta. Nakon toga, uzimajući u obzir zahtjeve pojedinih fakulteta, na nekim fakultetima su ponuđena i dodatna mjesta, jer je interes bio veći, pa se tako u drugom upisnom roku došlo do brojke od čak 988 slobodnih mjesta.

U drugom roku na prijemni ispit, prema podacima Univerziteta u Tuzli, izašla su 363 kandidata. Nakon ovog upisnog roka stigli smo i do trećeg na kojem je 880 slobodnih mjesta, znači samo 108 manje u odnosu na drugi upisni rok.

Manjak kadra

Kada je u pitanju treći upisni rok najviše je slobodnih mjesta na Tehnološkom fakultetu ukupno 248 te na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) 145. Na PMF-u je na raspolaganju čak 65 mjesta za koja se školarina finansira iz kantonalnog budžeta, dok je na Tehnološkom fakultetu 44 takva slobodna mjesta.

– Ove godine se na fakultete upisuje generacija koja je bila na prelazu osmogodišnjeg u devetogodišnje osnovno obrazovanje, tako da su neki upisali osmogodišnju, a neki devetogodišnju školu. Pored toga u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu je 38 posto manje djece – kaže Vedad Pašić dekan tuzlanskog PMF-a.

On dodaje da je jedan od razloga i otvaranje većeg broja privatnih fakulteta, ali da ne smatra da je to jedan o ključnih razloga za drastično smanjen broj kandidata za studiranje na Univerzitetu u Tuzli.

– Problem je i loša upisna politika, konkretno kada je u pitanju PMF. Nije poštovan prijedlog Senata i ponovo je povećan broj mjesta na Medicinskom fakultetu, a znamo da oni koji ne upišu medicinu u velikoj mjeri se okreću PMF-u, biologiji, fizici, matematici… – ističe Pašić.

Treba istaći da je na kadrove s PMF-a naslonjeno čak 10 fakulteta te da vrlo brzo možemo imati veliki deficit kadra.

– Skoro su nam dolazili predstavnici jedne firme koji traže 15 matematičara, a mi imamo sedam studenata završne godine – pojašnjava Pašić.

Imaju u obzir slab odziv studenata na drugom upisnom roku lako je moguće da Univerzitet u Tuzli ove godine upiše čak trećinu studenata manje od broja koji je planiran.

 

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: