Nema oboljelih od korona virusa, UKC Tuzla ima karantin u slučaju teških zaraznih bolesti

U UKC Tuzla nije hospitaliziran pacijent za kojeg postoji sumnja da je zaražen korona virusom, izjavio je načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC-a Tuzla Sead Ahmetagić. Naime, u poslijepodnevnim satima pojavila se informacija da je u Klinici hospitaliziran pacijent pod sumnjom na korona virus, no prof. Ahmetagić tvrdi da je riječ o dezinformaciji. Iz Zavoda za javno zdravstvo TK također kažu da se radi o netačnoj informaciji.

“To je dezinformacija, bilo kakav pacijent sa tim simptomima nije primljen u Kliniku jer da je primljen onda bi sve snage UKC-a Tuzla uključujući mene kao načelnika morali biti na radnom mjestu. Odgovorno tvrdim kao načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla da takav pacijent nije primljen u Kliniku.”, rekao je prof. dr. med. sci. Sead Ahmetagić, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Klinika za zarazne bolesti ima kapacitete i karantin za pacijente za koje bi se eventualno pojavila sumnja da imaju simptome korona virusa. Plan pripravnosti je napravljen na nivou države još prije 12 godina.

“Još od vremena pandemije H5N1 kada se sumnjalo da će ptičija gripa dovesti do smaka svijeta sa velikim brojem oboljelih i smrtnih slučajeva, napravljen je Plan pripravnosti na nivou države koji je podrazumijevao da se u UKC Tuzla, Sarajeva, Mostara obezbijede takvi preduslovi i od tada mi imamo čitav sprat Klinike sa zasebnim ulazom, odvojeno od ostalih pacijenata. U sklopu pripreme za bilo kakvu pošast pa uključujući i korona infekciju, ili karantinsku bolest, dakle teške zarazne bolesti.”, dodao je prof. Ahmetagić.

(RTV Slon)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: