Nema novca za farmaceute u Tuzlanskom kantonu

Farmaceuti u Tuzlanskom kantonu jučer su za Faktor ponovili svoj zahtjev kojim traže povećanje cijene naknade po izdatom receptu s esencijalne liste. Resorna ministrica danas im je poručila da novca za tako nešto trenutno nema. Farmaceuti traže sastanak s premijerom, a ukoliko ne bude pozitivnog odgovora, najavili su mogunost i zatvaranja svojih vrata, barem na nekoliko dana.

– Mi smo prije dva mjeseca imali sastanak s predstavnicima Farmaceutske komore, uključujući i predstavnike Gradskih apoteka Tuzla, a tema je bilo povećanje cijene recepta za lijekove s esencijalne liste. Međutim, dobili smo informaciju da je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u prvih šest mjeseci negativno poslovao, a imamo blagi suficit u prvih devet mjeseci te mislim da nećemo imati sredstava da ispunimo taj njihov zahtjev – kaže ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Farmaceutska naknada za izdavanje lijekova s esencijalne liste u TK iznosi jednu marku i u nju je uključen PDV, u Kantonu Sarajevo naknada iznosi 1,65, Zeničko-dobojskom 1,75, a Hercegovačko-neretvanskom 1,50 KM.

O najavljenom protestu farmaceuta i mogućem zatvaranju apoteka na nekoliko dana, ukoliko se zahtjevu za povećanjem ne ispune, ministrica je rekla “o tom, po tom”.

Povećanje cijene usluge po isporučenom receptu s esencijalne liste lijekova sa marku na 1,75 KM koštalo bi oko 1,7 miliona KM, a iza ovog zahtjeva staoji oko 500 magistara farmacije u TK.

(Faktor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: