Nekome povlastice, a TK oštećen za 450 miliona KM

Tuzlanski kanton  od 2006. godine do danas oštećen je za 450 miliona KM zbog načina raspodjele javnih prihoda i povlaštenog statusa koji imaju neki kantoni. To se mora promijeniti. Istakla je ovo Elzina Pirić, predsjednica Kluba posanika PDA u Parlamentu FBiH, koja je inicirala izmjene ovog zakona, o čemu se danas izjasnila i Vlada FBiH.

Brisati odredbe

Pirić kaže da su primjenom Zakona, osim TK, najviše oštećeni ZDK i USK. Ona traži da se brišu odredbe Zakona koje daju povlašteni status Sarajevskom, Bosanskopodrinjskom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

 – Povlastice znače da, naprimjer, policajac i učenik u TK ne vrijede kao policajac i učenik u KS. A Tuzlanski kanton je najmnogoljudniji, ima najveću površinu –   ističe Pirić.

Raspodjela javnih prihoda, koji podrazumijevaju poreze, takse, naknade, doprinose, vrši se na osnovu broja stanovnika u kantonu, osnovaca i srednjoškolaca te površine.

Pirić je istakla da je TK, da je raspolagao sredstvima koja su mu pripadala, mogao riješiti problem deficita, ali i podržati privredu, zapošljavanje…

Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda i predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, ranije je tražio izmjenu ovog zakona. On očekuje da Vlada najkasnije za godinu  utvrdi pravce izmjena Zakona.

Kapacitet privrede

– Mi u ZDK, a vjerovatno i u drugima gdje je jača industrija, očekujemo da jedan parametar raspodjele bude kapacitet privrede. Vrijeme je za iskorak koji će podstaći ravnomjerniji razvoj – dodao je Duvnjak.

Neće odustati

Vlada FBiH danas nije prihvatila inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda, navodeći da bi brisanje odnosno povlastica za četiri kantona imao negativan utjecaj na sve kantonalne budžete.

Pirić je pak poručila da neće odustati od izmjena zakona i da će ih ponovo uputiti na idućoj sjednici Predstavničkog doma, i to ovaj put u parlamentarnu proceduru, ali i pozvati kolege iz drugih kantona da učine isto.

(Avaz.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: