NASTAVAK SARADNJE SA WIZZ AIR-om

Unatoč namjeri za postizanjem finansijske održivosti Međunarodnog aerodroma Tuzla, a dugoročno i profitabilnosti, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić uputio je dopis kompaniji Wizz Air u kojem ih obavještava o odustajanju od prijedloga povećanja postojeće tarife po odlazećem putniku u ovoj godini.Sagledavši mogućnosti negativnih efekata raskida Ugovora po gubitak radnih mjesta i drugih benefita, premijer Umihanić traži od mađarske kompanije Wizz Air da nastavi implementaciju projekta uspostave baze.

Menadžer razvoja kompanije Wizz Air, Janos Barits izrazio je zadovoljstvo odustajanjem od prijedloga povećanja postojeće tarife po odlazećem putniku i nagovijestio nastavak saradnje i pregovora oko realizacije projekta uspostave baze Wizz Air-a na Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji bi omogućio otvaranje novih radnih mjesta, što je jedan od ključnih prioriteta Vlade Tuzlanskog kantona.

Treba napomenuti da otvaranje baze na Međunarodnom aerodromu Tuzla pretpostavlja povećanje poslovnih aktivnosti, očitovanih kroz povećanje broja letova, destinacija i putnika. Iz tog je razloga za neometano funkcionisanje Međunarodnog aerodroma Tuzla potrebno investirati svu ostvarenu dobit u kapitalne projekte i pri tome osigurati dodatna sredstva iz budžeta Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine.

U periodu od 2003.-2014. godine Vlada Tuzlanskog kantona je u razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla investirala cca. 10 miliona KM. Također, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine investirala je značajan iznos sredstava. U 2014. godini Vlada TK i Vlada FBiH će iz budžeta izdvojiti 1.000.000 KM za subvencioniranje gubitaka u poslovanju. Stanje u Budžetu TK i FBiH, očitovano u ogromnom deficitu i dodatno pogoršano posljedicama nedavne prirodne nesreće, otežava dalje subvencioniranje tekućeg poslovanja MAT-a.

Odjeljenje za informisanje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.