Nagli porast zaražene djece koronavirusom u Tuzlanskom kantonu

U Klinici za dječije bolesti Univerzitetsko – kliničkog centra u TuzliPCR u proteklih sedam dana došlo je do naglog povećanja broja hospitalizirane djece oboljele od Covid-19.

Uz oboljelu djecu leže i majke pratilje koje takođe imaju pozitivan PCR test na Covid-19, a većina majki pratilja ima i razvijenu blagu do srednje tešku kliničku sliku. Trenutno u Covid-19 dječijem odjeljenju Klinike za dječije bolesti leži šestero djece i pet majki pratilja.

Terapijski tretman

– U prošli petak smo imali slučaj majke pratilje koja je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Covid-19 infekcije zahtijevala dodatni terapijski tretman te je nakon konsultacije infektologa obavljen premještaj u Kliniku za infektivne bolesti. Sva djeca koja se liječe u Covid-19 dječijem odjeljenju Klinike za dječije bolesti imaju srednje tešku kliničku sliku uz rentgenološki opisane pneumonije, hematološke parametre karakteristične za infekciju kao povremenu potrebu za oksigenoterapijom i primjenom venske terapije antibioticima – kaže za “Avaz” doc. dr Lejla Osmančević, v.d. načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Ovaj nagli porast oboljele djece je nametnuo potrebu za proširenjem kapaciteta Covid-19 dječijeg odjeljenja, te je u dogovoru sa menadžmentom UKC Tuzla, a uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera taj posao i realizovan.

Prva Post Covid ambulata

– Trenutno kapiciteti Covid-19 dječijeg odjeljenja broji 19 kreveta od toga 14 velikih i 15 malih krevetića uz svu opremu neophodno u slučaju teške i životno ugrožavajuće djece za koje je potrebna i primjena mehaničke ventilacije, odnosno priključivanje na respirator. Također se pojavila potreba za formiranjem Post Covid-19 ambulate u kojoj se planiraju pratiti djeca nakon izliječenja, a koja su bila hospitalizirana na Klinici za dječije bolesti ili se radi o djeci koja su razvila određene postkovidalne komplikacije i zahtijevaju praćenje od strane pedijatara različitih specijalnosti – kaže doc.dr Osmančević.

Prema odluci menadžmenta UKC Tuzla ovo je prva Post Covid ambulata koja je formirana u ovoj ustanovi, a koja bi trebala obavljati tretman djece nakon preboljele COVID-19 infekcije.

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.