Načelnik Klinike UKC-a Tuzla: Pacijent iz Živinica nije umro od gripe

Od ukupno 45 pacijenata hospitaliziranih od početka godine u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla zbog gripe i respiratornih smetnji 15 je već izliječeno ili otpušteno na kućno liječenje. Jedan pacijent iz Živinica je umro.

Međutim, načelnik Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla Sead Ahmetagić tvrdi da nije istina da je bolesnik umro od gripe, ali da je potvrđeno da se radilo o SARI-ju, ozbiljnoj i teškoj respiratornoj infekciji.

Istakao je da je pacijent, nažalost, umro 27. januara te da je već ranije imao tešku opstruktivnu bolest pluća, astmu, dijabetes te da je bio gojazan. Naglasio je da je pacijent imao čitav niz komorbiditeta koji pogoduju razvoju ozbiljnih respiratornih infekcija.

Trenutno je u UKC-u Tuzla hospitalizirano 29 bolesnika s gripom i respiratornim smetnjama. U Klinici za zarazne bolesti je 19, Klinici za plućne bolesti jedan, Klinici za dječije bolesti tri, a šest bolesnika sa SARI-ijem, teškom respiratornom infekcijom, priključeno je na mašine za vještačku ventilaciju u Zavodu za anesteziju.

Ahmetagić je istakao da je kod pet od šest bolesnika sa SARI-jem potvrđeno da se radi o influenci, različitih podtipova od H1N1 do H3N2.

 Posjete pacijentima u UKC-u Tuzla su obustavljene do daljnjega. Ljekari kao prevenciju preporučuju jačanje imuniteta, pranje ruku, često provjetravanje prostorija i izbjegavanje kontakta s oboljelima.

 

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: