Na pomolu dogovor: Plaće manje za 4,5 odsto, topli obrok 8 KM, smjena ministrice?

Sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja TK na sto je stavljena nova ponuda koja podrazumijeva smanjenje plaće od 4,5 odsto i istovremeno povećanje toplog obroka sa 7 na 8 KM, saznaje bportal.ba.

Iako je zvanično objavljen prekid pregovora između Štrajkačkog odbora i Pregovaračkog tima Vlade Tuzlanskog kantona, te najavljeno da nastave nema do daljnjeg, razgovori o prekidu štrajka ipak su nastavljeni, ali mimo očiju javnosti. U ove razgovore su se uključili i neki utjecajni zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona, što bi uskoro moglo rezultirati dogovorom, odnosno prekidom štrajka i otpočinjanjem nastavnog procesa.

U slučaju da bude prihvaćen, novi prijedlog doveo bi do minimalnog smanjenja plaća. Pretvoreno ‘iz postotaka u KM’ to bi na primjeru plaće od 600 KM značilo smanjenje primanja od nekoliko maraka, jer bi se smanjenje od 4,5 odsto (27 KM) ‘kompenziralo’ povećanjem toplog obroka za 22 ili 23 KM, u zavisnosti od broja radnih dana. Na plati od 1.000 KM smanjenje bi bilo nešto veće, oko dvadesetak maraka.

Stav sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja o ovom prijedlogu mogao bi biti poznat već u ponedjeljak. Tog dana u Tuzli bi trebao da bude održan zajednički sastanak predstavnika sindikata svih škola u TK.

Iako o tome nije razgovarano sa sindikatima niti je bilo zvaničnih zahtjeva, kako trenutno stvari stoje, na pomolu je i smjena ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta Nađe Avdibašić-Vukadinović.

O tome se sve ozbiljnije govori, jer su u većem dijelu KO SDP-a postali svjesni da su njeni javni istupi dodatno podgrijali ionako užarenu atmosferu, te stvorili dodatni revolt kod uposlenih u obrazovanju.

(E. H./bportal.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: