Na području TK tri dana zaredom nema novoboljelih od COVID-19

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu testirana je 151 osoba, od čega niti jedna nije bila pozitivna na korona virus. Bez ijednog pozitivnog slučaja na COVID – 19 TK je već tri dana, što epidemiološku situaciju u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji čini stabilnom. Od 84 pozitivna slučaja na COVID – 19, 70 je aktivnih. Oporavljeno je 11 osoba, sinoć je zabilježen još jedan smrtni ishod. Riječ je o starijoj ženskoj osobi koja je u Centru za srce u Tuzli prilikom testiranja 29. marta ove godine bila pozitivna na koronavirus.

“Prije 15-tak dana imali smo jedan smrtni ishod, danas se radi o smrtnom ishodu starije osobe, pacijentice u Medical Institute Bayer, odnosno Centru za srce koja je prilikom testiranja 29.3. bila pozitivna na COVID, zatim je prije dva dana urađeno retestiranje na kojem je bila negativna i danas je trebalo uraditi i drugo retestiranje gdje bi se vidjeli podaci i trebala je biti otpuštena na kućno liječenje. Međutim, u toku noći jutros oko tri sata preminula je od osnovne bolesti – srčanog zatajenja”, rekla je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ovo je drugi smrtni slučaj u Tuzlanskom kantonu kod osobe koja je bila zaražena COVID-om 19, a veže se za klaster Medical Institute Bayer. U UKC-u Tuzla trenutno je hospitalizirano 13 osoba, u Medical institutu Bayer i u Brčkom po jedna, dok se u kućnoj izolaciji nalazi 55 osoba. Govoreći o studentima koji su nedavno smješteni u karantin Hotela Tuzla, ministrica Čolić je istakla da će ukoliko dva puta uzastopno budu negativni na COVID- 19, biti pušteni u kućnu izolaciju.

“Sa preporukom Federalnog ministarstva zdravstva koja je upućena prema Federalnom štabu civilne zaštite da se vrijeme karantina smanji sa 28 na 14 dana, da onih drugih 14 dana te osobe ukoliko budu negativne na testu provedu u kućnoj izolaciji, mi sad pokrećemo i te aktivnosti. Sutra bi trebalo početi testiranje po prvi put osoba koje su u karantinu u Hotelu Tuzla, studenti iz Njemačke koji su došli prije dvije sedmice.”, dodala je Čolić.

S ciljem ublažavanja posljedica pandemije korona virusa, Vlada Tk danas je dala saglasnost na Odluku Kantonalnog štaba civilne zaštite o kriterijima, namjeni i iznosu potrebnih inicijalnih sredstva javnim zdravstvenim ustanova na području Tuzlanskog kantona. Riječ je o sredstvima od 1,3 miliona KM.

“Vlada TK je u prethodnom periodu davala i davat će podršku zdravstvenom sektoru na našem kantonu. Današnjom odlukom odlučeno je da se milion i 300 hiljada KM rasporedi za javne ustanove na području kantona i istom su obuhvaćeni svi domovi zdravlja u TK, UKC Tuzla, Opšta bolnica Gračanica, Zavod za javno zdravstvo TK, Javna ustanova Centar za rehabilitaciju i banjsko klimatsko liječenje Ilidža Gradačac.”, rekao je Denijal Tulumović, premijer TK.

Kako bi se u budućnosti moglo odgovoriti smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Vlada TK donijela je danas odluku o nabavci PCR aparata koji će doprinijeti povećanom broju testiranja.

rtv slon

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: