Na Međunarodnom aerodromu Tuzla počelo antigensko testiranje na COVID-19 (VIDEO)

Na međunarodnom aerodromu Tuzla uspostavljen je “Rapid Covid-19 test” centar, spreman za brzo antigensko testiranje putnika. Testiranje će se obavljati prije samog putovanja,  a na ovaj način dodatno će se spriječiti mogućnost širenja zaraze koronavirusom. Zbog pandemije koronavirusa s Međunarodng aerodroma Tuzla trenutno su moguća putovanja u Holandiju, Njemačku, Francusku i Švedsku. Menadžment aerodroma prije nekoliko dana od Wizz Air-a, dobio je informaciju da je ulazak u Holandiju uslovljen antigenskim testom.  

“To smo napravili kako bi olakšali putnicima da mogu putovati. Obzirom da taj test mora biti u roku od 4 sata tako da bi putnicima  bilo teško da urade to negdje na nekom drugom mjestu pa da ponovo stignu na aerodrom jer obaveza inače putnika je da 2 sata ranije dođu da one procedure koje su propisane na aerodromu prođu jednu po jednu. Tako da smo se mi odlučili na ovaj korak da bi olakšali putnicima”, istakao je za RTV TK Esed Mujačić direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Cijena testa iznosi 50 KM, a testiranje vrši privatna poliklinika iz Tuzle, koja je licencirana za ovaj vid testiranja. Rezultati se čekaju najduže pola sata, a za 120 minuta testira se 200 putnika. To je bio i jedan od uslova aerodroma prilikom izbora zdravstvene ustanove koja će vršiti testiranje.

Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla ističu kako je ovo privremeni centar koji bi u budućnosti mogao prerasti u ambulantu za izdavanje svih zdravstvenih  testova, ukoliko za to bude potrebe. Cilj je svakodnevno prevoziti što više putnika, te im omogućiti sve neophodne uslove.

(RTVTK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: