MUP TK: Pojačane mjere na sprječavanju krivičnih djela, kazne od šest mjeseci do pet godina

Obzirom na novonastalu situaciju izazvanu prirodnim nepogodama na području Tuzlanskog kantona, MUP TK-a obavještava građane da su policijski službenici u proteklim danima pružili maksimalan angažman na spašavanju ljudi i materijalnih dobara. Pored toga, pripadnici MUP-a TK-a u skladu sa zakonom poduzimaju pojačane mjere i radnje vezane za sprječavanje krivičnih djela, posebno u dijelovima kantona koji su ugroženi prirodnim nepogodama i gdje je došlo do iseljavanja stanovništva.

Takođe, MUP TK-a upozorava sva lica koja iskorištavanjem stanja nastalog požarom, poplavom, potresom ili drugom nesrećom, počine krađu, da će se u skladu sa Krivičnim zakonom FBiH – kaznit kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. S tim u vezi, upozoravamo sva lica koja počine navedeno krivično djelo da će protiv istih biti poduzete zakonom predviđene sankcije tj. smatrat će se teškim oblikom krivičnog djela.

Upozoravamo građane TK- da je zapažena i pojava zloupotrebe prirodne nepogode od strane pojedinih lica koja se lažno predstavljaju da prikupljaju dobrovoljne priloge i humanitarnu pomoć, kao i da su pripadnici određenih službi koje učestvuju u pružanju pomoći i spašavanju građana, te na taj način žele ostvariti određenu imovinsku korist. S tim u vezi, pozivaju se građani da ne nasjedaju na ovakve provokacije, a da sve sumnjive slučajeve, kao i sumnjiva lica prijave na broj telefona 122, navodi se u saopćenju MUP-a Tuzlanskog kantona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: