Mještani Dubrava Gornjih međusobno se pomažu u krizi

Pandemija korona virusa, razumljivo, donijela je sa sobom strah, paniku i nesnalaženje, naročito u početnoj fazi, u prvim danima epidemije. No, ima i pozitivnih primjera, gdje su se stanovnici pojedinih sredina odmah, na startu „uozbiljili“ i počeli konkretno raditi na samopomoći, ne očekujući neku naročitu podršku sa strane. Takav primjer je, nesumnjivo, živinička mjesna zajednica – Dubrave Gornje. Prilično velika mjesna zajednica, sa oko 1.250 domaćinstava. Odmah nakon izbijanja krize, dakle, 19. marta, Savjet mjesne zajednice i članovi Džematskog odbora Dubrave Gornje, sastali su se i formirali krizni štab. Donijeli su tada i konkretne mjere kako pomoći svom stanovništvu, svojim komšijama, posebno starijim i bolesnim osobama.

            „Odmah, na tom sastanku, 19. marta“, kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dubrave Gornje, Emir Malkić. „Formirali smo 2 mobilna tima, sa 2 auta. Nabavili smo im  gorivo, zaštitnu opremu – maske i rukavice – i krenuli su u akciju. Bili su odmah operativni. Zadatak tih timova je da svaki dan, od kuće do kuće znači, obilaze naše starije mještane, kojima je naredbom Federalnog kriznog štaba, zabranjen izlazak i kretanje na javnim prostorima, kao i naše bolesne komšije koje se ne mogu brinuti samo o sebi. Svaki dan, dakle, članovi mobilnih timova, od 9 do 12 sati obiđu od kuće do kuće te stanovnike, a oni im na papir napišu šta im je potrebno nabaviti: nešto od hrane ili lijekove, uplatiti neki račun, ovjeriti zdravstvenu knjižicu i slično. Kada prikupe sve „zahtjeve“, mobilni timovi odlaze u nabavku ili završiti ostale poslove i svakog poslijepodneva, znači isti dan, stanovništvu dostave namirnice, lijekove ili već šta im treba“, govori predsjednik Savjeta mjesne zajednice, Emir Malkić.

Pored Emira Malkića, predsjednika Savjeta mjesne zajednice i koordinatora Kriznog štaba, članovi Kriznog štaba su i: Tajib Halilčević, sekretar mjesne zajednice i vođa mobilnog tima, zatim

Halid Alibašić, Amir Sakić, Almir Dedić, Elmedin Kadrić, Semir Šljivić, Abdulah Rakovac, Amir Dedić i Elmir Salkanović.      

 Krizni štab i članovi Džematskog odbora Dubrava Gornjih, donijeli su i niz drugih mjera kako bi pomogli svojim sumještanima u mučno vrijeme pandemijske krize. Jedna od tih mjera je i stalno upozoravanje mještana da ne izlaze bez prijeke potrebe iz svojih kuća i avlija. U tu svrhu su angažirali i mjesne imame i mujezine, tako da svaki dan sa minareta 3 džamije u Dubravama Gornjim, po 3 puta dnevno, puštaju zvučna upozorenja mještanima: „Molimo Vas, ne izlazite iz svojih kuća i avlija“.

Ove „humane i komšijske mjere“ koje se od početka krize provode u Dubravama Gornjim, naravno uz ostale naredbe viših nivoa, svakako su za pohvalu i mogu poslužiti kao primjer drugim mjesnim zajednicama u svim općinama. Mjere odlično funkcioniraju, a rezultat je jedini pravi: dosada u Dubravama Gornjim nema zaraženih korona virusom, a mještani ne osjete ni krizu u nabavci hrane i lijekova. Poželimo im da tako ostane do kraja krize. Zaslužili su.   

FOTO:

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: