Ministar zdravstva u Vladi TK: Projektima zapošljavanja spriječiti odlazak ljekara

Nakon što je prošlogodišnjim projektom Ministarstva zdravstva i Vlade Tuzlanskog kantona (TK) zaposleno 40 doktora medicine, tako će biti i ove godine. Naime, za zapošljavanje preostalih doktora medicine koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) TK ove godine u budžetu je planirano 350.000 KM.

Dobra praksa

Kako navode u Ministarstvu zdravstva, cilj je nastaviti dobru  prošlogodišnju praksu, te tako spriječiti odlazak mladih doktore van granica naše zemlje.

– Finansijskim planom Vlade, Ministarstva zdravstva i ZZZ TK i ove godine smo planirali isti iznos novčanih sredstava kao lani. Želimo, u prvom redu, pružiti šansu onim doktorima medicine koji nisu uspjeli zasnovati radni odnos prošlogodišnjim projektom, a takvih je petnaestak. Osim toga, šansu će dobiti i svi oni koji su u međuvremenu završili studij medicine – pojašnjava ministar Bahrudin Hadžiefendić.

Prošlogodišnji projekt i potez Ministarstva zdravstva jedinstven je na području cijele Federacije BiH.

– Poduzimamo sve kako bismo zadržali mlade i perspektivne doktore ovdje, kod kuće. Ukoliko u skorije vrijeme iznađemo sredstva, planiramo zaposliti medicinske tehničare, u prvom redu medicinske sestre, jer je njihov odlazak najevidentniji – upozorava Hadžiefendić.

Bolji odziv

Prema njegovim riječima, Zavod za zapošljavanje TK bi krajem mjeseca trebao uputiti javni poziv prema javnim zdravstvenim ustanovama (JZU).

– Iskreno se nadam da će se ovaj put odazvati sve ustanove, što prošle godine, nažalost, nije bio slučaj – kaže Hadžiefendić.

Hiperprodukcija kadra

Hadžiefendić upozorava da je na biroima veliki broj medicinskog osoblja koje je zbog hiperprodukcije kadra, kaže, nemoguće zaposliti.

– Neko sistematski upisuje veliki broj odjeljenja u medicinske škole. Time se nanosi velika šteta. Osim što taj broj svršenih medicinara ne može pratiti tržište, u drugim tehničkim školama pojavljuje se nedostatak učenika. Tako imate situaciju da, iako postoji potreba za nekim zanimanja i ti učenici mogu naći posao, niko neće u te škole – naglašava Hadžiefendić.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: