Ministar Omerović posjetio JU Druga osnovna škola Živinice

Povodom početka obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović posjetio je JU Druga osnovna škola Živinice. Riječ je o programu namijenjenom djeci predškolske dobi koja su upisana u osnovnu školu za školsku 2022/2023. godinu, a koja nisu obuhvaćena nekim drugim oblikom predškolskog odgoja i obrazovanja.

Zahvalivši učenicima i njihovim roditeljima na lijepom dočeku i programu, ministar Omerović je kazao da je ovo prilika i da sa rukovodstvom škole razgovara i vidi kako se odvija realizacija obaveznog programa predškolskog odgoja. „Moram kazati da sam zadovoljan što vidim da su učenici prvi dan radno angažovani i da je atmosfera jako kreativna“, kazao je ministar Omerović.

Planirano je da realizacija obaveznog programa na području Tuzlanskog kantona otpočne danas i da traje do 13. juna ove godine. Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđeno je obavezno uključivanje sve djece u godini pred polazak u osnovnu školu od minimalno 150 sati u maksimalnom dnevnom trajanju od  3 sata uvažavajući potrebe, sklonosti i interese djeteta i porodice u cjelini. Na cijeloj području TK programom je obuhvaćeno ukupno 2850 djece.

Realizacijom programa djetetu je omogućeno da se uključi u grupne i kolektivne aktivnosti, prilagodi normama kolektiva kao i da stekne određene navike za organizovani rad.

S obzirom na to da većina djece (oko 85 %) ne pohađa predškolske ustanove iz resornog ministarstva ističu značaj obaveznog programa i pružanje jednakih mogućnosti za razvoj potencijala i ostvarivanje temeljnih prava, zasnovanih na Konvenciji o pravima djeteta, svakom djetetu  bilo da je iz urbanog, prigradskog ili ruralnog područja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: