Ministar Baraković i Ambasadorica Toudic razgovarali o unaprjeđenju saradnje Francuske i TK na polju obrazovanja i nauke

Ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković sastao se danas sa Ambasadoricom Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Christine Toudic i saradnicima, a ovom prilikom je razgovarano o unaprjeđenju  saradnje Tuzlanskog kantona i Francuske u oblasti obrazovanja i nauke.

Ministar Baraković je upoznao Ambasadoricu Toudic sa dosadašnjim radom ministarstva obrazovanja i nauke TK u ovom mandatu. Glavna tema sastanka bila je uvođenje francuskog jezika u obrazovni sistem na području Tuzlanskog kantona.

NJ.E. Ambasadorica Toudic ukazala je na značaj izučavanja francuskog jezika u školama, kako u svijetu, tako i u BiH.

“Moja bitka je odbrana francuskog jezika, koji je izgubio mjesto u ovoj zemlji iako je taj jezik prisutan na svih pet kontinenata. To je međunarodni jezik koji otvara nove mogućnosti za mlade, to je jezik nauke“ kazala je ambasadorica Toudic. Ona smatra da bi bolje poznavanje francuskog jezika u BiH privuklo veći broj turista u BiH, jer su kako je navela Francuzi sve više okrenuti prema zemljama Balkana zbog povoljne sigurnosne situacije.

Razgovarano je o mogućnostima saradnje škola s područja TK i škola u Francuskoj kroz razmjene učenika, zatim o mogućnostima  uvođenja Odsjeka za francuski jezik pri Univerzitetu u Tuzli u narednom periodu, te uvođenja francuskog jezika fakultativno u osnovne i srednje škole.

Ministar Baraković je iskazao spremnost za navedene aktivnosti, napomenuvši da je nužno provjeriti i ispitati mogućnosti realizacije, upoznati škole i učenike, uraditi analitiku o potencijalnim potrebama i mogućnostima. Osvrnuvši se na aktivnosti ovog ministarstva na polju visokog obrazovanja iskazao je interesovanje za saradnjom s Francuskom, što bi kako je naveo, pružilo mogućnost realizacije raznih projekata usmjerenih ka Evropi, te omogućilo organizovanje predavanja gostujućih istaknutih profesora.

„Zainteresovani smo za saradnju s Francuskom, rado ćemo ugostiti Evropu kod nas, učiti od Evrope, ali također Bosna i Tuzlanski kanton imaju šta ponuditi Evropi kada je u pitanju visoko obrazovanje, nauka, tehnologija, ovaj kraj je prepoznatljiv po tome“, zaključio je ministar Baraković.

Sastanku su prisustvovali i Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju u Ambasadi Francuske u BiH, te pomoćnici ministra obrazovanja TK Fikret Vrtagić, Jasminka Kurević i Fuad Mešanović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: