Migrantska kriza u Tuzli: Situacija na Glavnoj autobuskoj stanici nikad gora!

Više od 250 migranata jutros je prisustvovalo podjeli doručka na Glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli, što je do sada najveći broj tokom zime. Kako javljaju volonteri upravo je pristigla još jedna grupa od oko 30 migranata koji su se mokri i promrzli pridružili ostalima na stanici gdje će pod vedrim nebom dočekati noć.

Volonteri upozoravaju da na stanici ponestaje i hrane i strahuju da Merhamet uskoro nece biti u mogucnosti da dijeli dva obroka ukoliko se nastavi ovako veliki priliv novih migranata.

„O ostalim potrebama da ne govorim. Uskoro ce biti nemoguce odgovoriti. Dijele se deke koje su se koristile u ratu, jer više gotovo nema donacija. Svi se umorili jer predugo traje. Jučer sam sasvim slučajno u jednom šatoru našao dvojicu, jedan je bio gotovo u komi. Dvojica su na hitnoj sinoc ista bila. Jednog smo nadljudskim naporima uspjeli maknuti s ulice. Sve je uglavnom puno i nema kapaciteta“, kazao je Senad Pirić, volonter.

On se zahvalio na pomoći tuzlanskom Merhametu, Organizacijama PUŽ i Zemlja djece, te Emmausu ističući da predstoji izuzetno težak period za našu zajednicu. Sve je manje i volontera koji odustaju, jer više ne mogu podnijeti teret koji nose više od godinu dana.

(RTV Slon)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: