Medicinska sestra bila u kontaktu sa radnim kolegama i pacijentima

Dugo je Tuzlanski kanton odolijevao COVID-u-19, koji je diljem svijeta odnosio ljudske živote, da bi se u petak uvečer nakon obavljenih testiranja utvrdilo da su dvije ženske osobe iz Tuzle i Lukavca pozitivne na koronavirus.

Jedna od njih je medicinska sestra u “Medical Institute Bayer”, bivši “Centar za srce”, koja je, prema riječima Maide Mulić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo TK, imala kontakt sa radnim kolegama, ali i sa tri pacijenta na svom odjelu.

-Tokom noći obavljeno je 36 testiranja i dobili smo 7 pozitivnih rezultata. Testirat ćemo i pacijente sa kojim je bila u kontaktu. Također kontaktirat ćemo uposlenike koji u petak nisu bili u poslu i naložiti im mjere kojih se moraju pridržavati – kaže Mulić.

Druga zaražena osoba je iz Lukavca i nedavno se vratila sa kruzera na kojem je radila. Novih sedam pozitivnih na COVID-19 su povezani sa “Medical Institute Bayer” i, kako je navela ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, svi oni će biti smješteni u izolatorij na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla.

-U toku dana ćemo raditi još testiranja. Moramo nastaviti ovu borbu – kaže ministrica Čolić.

Još se ne zna ko je nulta zaražena osoba u slučaju zaraze medicinske sestre. Također, određen broj radnika jednog trgovačkog lanca je smješten u samoizolaciju nakon što su imali kontakt sa vozačem iz Banja Luke koji je pozitivan na koronavirus.

-Vozač je pozitivan, ali je imao neophodnu opremu na sebi. Međutim svi radnici koji su imali kontakt sa njim smješteni su u samoizolaciju. Medicinska sestra je imala simptome unazad pet dana, a tako su i opservirani svi rezultati – kaže Mulić.

Iz Kriznog štaba TK su naveli da izolatorij neće biti formiran u Medicinskom institutu “Bayer” u Tuzli. Naglašeno je da Univerzitetsko klinički centar u Tuzli trenutno ima okvirno 250 testova na koronavirus, a uskoro se očekuje nabavka još određenog broja njih. Inače, krizni štab TK je izdao novu naredbu. Građani bez rukavica i zaštitne maske ubuduće neće moći napustiti svoje domove, a oni koji ne budu imali takvu opremu neće moći  ulaziti u trgovine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: