Maid Porobić, direktor Panonike: Očekujemo uspješniju sezonu od prošlogodišnje

Otvorena je sezona na Panonskim jezerima u Tuzli. Drugu sezonu zaredom Panonska jezera će raditi u specifičnim, otežanim, uslovima zbog pandemije kronavirusa.

Maid Porobić, direktor JP „Panonika“ Tuzla za „Priče sa granice“ kaže da su obavljene sve neophodne pripreme, u pogledu poštivanja propisanih epidemioloških mjera. Iako su loši vremenski uslovi uticali na manji broj gostiju na otvaranju sezone, Porobić ističe da je sa poboljšanjem vremena i ljetnim temperatirama, posljednih dana, znatno veći broj posjetilaca, sa područja Tuzlanskog kantona, ostalih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja. Panonska jezera je prošle godine posjetilo 170 hiljada gostiju i nije bio zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom.

„ Obezbijedili smo sve neophodne uslove za početak nove sezone na Panonskim jezerima. Voda je bakteriološki i hemijski ispravna. Od Zavoda za javno zdravstvo TK smo dobili certifikat o kvatiteti vode. Sva tri jezera, sa slanim slapovima, su osposobljena za sezonu. Nažalost, zbog loših vremenskih uslova početkom juna imali smo samo 3.500 posjeta. U istom periodu 2019.godine imali smo preko 36.000 posjeta. Međutim, poboljašnjem vremenskih uslova povećan je i broj gostiju, tako da je Panonska jezera, posljednjih dana, posjetilo nekoliko hiljada gostiju iz Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, ali gostiju iz Srbije i Hrvatske “, govori Porobić, na početku razgovora za „Priče sa granice.

Ovo je druga sezona koja se realizuje u vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa. Iako uz ograničenja koja je nametnula pandemija infekcije COVID-19, prošla sezona na Panonskim jezerima bila je uspješna, a iskustva će biti primjenjena i ove sezone.

„Imamo veliko iskustvo iz prošle godine kada smo primjenili sve epidemiološke mjere. Panonska jezera je prošle godine posjetilo preko 170 hiljada gostiju i nije zabilježen niti jedan slučaj infekcije koronavirusa. Primjenjujemo sve preventivne mjere, od sigurnosnih do dezinfekcionih mjera. Redovno se vrši dezinfekcija plaža, ugostiteljskih objekata i ostalih sadržaja. Ohrabruje da je trenutno manji broj novozaraženih osoba i da su blaže epidemiološke mjere. Kantonalno ministarstvo zdravstva je izdalo upute i smjernice za sva javna kupališta, koja govore da je dovoljno obezbijediti 6m2 prostora po jednom gostu ili kupaču“, kaže Porobić.

Dodaje da je uspostavljena dobra saradnja sa Turističkom zajednicom i turističkim agencijama koje su već najavile dolazak gostiju iz susjednih zemalja.

„ Imamo dobrih najava za ovu sezonu. Nekoliko putničkih agencija je najavilo organizovani dolazak gostiju iz Srbije i Hrvatske. Posebno nas raduje da su najavili višednevni boravak u našem gradu. Tuzla ima dovoljan broj smještajnih kapaciteta i svi gosti koji ovog ljeta žele doći na Panonska jezera u Tuzli informacije o smještaju mogu dobiti preko Turističke agencije ili preko nas“, ističe Porobić.

Na Panonskim jezerima tokom sezone je uposleno preko 40 spasilaca i redara koji se brinu o pridržavanju svih propisanih mjera i bezbjednosti gostiju i do sada nije bilo incidenata.

„Uz lijepu riječ i upozorenje, gosti se uglavnom pridržavaju propisanih pravila. Dobro je što mi na svojim kapijama imamo automatizovani ulaz, na kojem možemo brojati goste, tako da u svakom momentu znamo koliko ljudi imamo na Panonici. U slučaju prekoračenja kapiciteta u svakom momentu možemo zatvoriti kapije, kao što smo pradili prošlog avgusta, kada smo se maksimalno pridržavali svih mjera“, naglašava Porobić.

Porobić na kraju zaključuje da Panonika nije samo kupanje i sunčanje, već nudi i afrheološki park i neolitsko-sojeničko naselje koji nude priču o kontinuitetu života u Tuzli i eksploataciju soli, najstariju u Ervopi. Tu je još geološka postavka – Muzej Panonskog mora u kojem su izloženi fosilni ostaci školjke, paparati, morski pas, koji govore da se na ovom području prije 14 miliona godina nalazilo more.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina ResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Priče sa granice/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: