Ljekari iz Tuzle prvi u BiH budnim pacijentima operisali srce i izbjegli upotrebu respiratora

Multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli u protekla tri dana izveo je tri operativna zahvata na otvorenom srcu kod pacijenata uz primjenu epiduralne anestezije. Riječ je o prvim zahvatima ove vrste koji su urađeni u Bosni i Hercegovini, pacijenti su sve vrijeme bili svjesni i komunikativni, a izbjegnuta je i upotreba respiratora.

Tuzlanski ljekari novu metodu su u Klinici za kardivaskularnu hirurgiju izveli uz superviziju kolega iz Albanije, a zbog primjene epiduralne anestezije pacijenti su sve vrijeme bili svjesni i komunikativni.

“Za naše pacijente i ovu vrstu visoke epiduralne analgezije i anestezije specifično je to što se primjenjuje antikoagulantna, terapija tako da su komplikacije u vrlo malim procentima i otprilike se popravak hematoma obavlja u jednom od tri i po hiljade slučajeva. Ova metoda sa sobom u postoperativnom periodu nosi i skraćeni boravak pacijenata u intenzivnoj njezi, a lišeni su i boli”, kazala je Alisa Krdžalić, specijalistica anestezije i reanimacije.

Svi operisani kardiohiruški pacijenti sada su stabilnih vitalnih parametara, a zbog svojih komorbiditeta prilikom zahvata primjenom regionalne anestezije izbjegli su priključivanje na respirator.

“Zbog hroničnih plućnih bolesti, a prema različitim sistemima procjene, ovi pacijenti su imali veliki rizik postoperativnih respiratornih komplikacija. Zbog toga smo se odlučili za primjenu ove vrste anestezije, odnosno izbjegli smo opću anesteziju i primjenu mehaničke ventilacije”, dodao je specijalista anestezije i reanimacije Adnan Behrem.

Foto: Klix.baFoto: Klix.ba

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović danas je ponosno istakao da je tim iz bolnice na čijem se čelu nalazi, prvi u Bosni i Hercegovini primijenio spomenutu metodu.

“Posebno mi je drago da su u vrijeme pandemije koronavirusa Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju i Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju našle vremena i prostora za uvođenje nove operativne metode. Vrlo impozantno izgleda operativni zahvat koji se na otvorenom grudnom košu obavlja u trenutku kada je pacijent svjestan, dok se s njim komunicira i da nema bola. Nadam se da ćemo saradnju sa kolegama iz Albanije nastaviti i u narednom periodu”, istaknuo Jusufović.

Transfer znanja koji je izvršen proteklih dana između stručnjaka iz Albanije i Bosne i Hercegovine bit će veoma značajan za ljekare u Tuzli koji će nastaviti sa obavljanjem nove vrste operativnih zahvata. Povodom postignutog uspjeha danas su u Tuzli održana i stručna predavanja.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: