Liberalizacija epidemioloških mjera

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona. Ovim naredbama usvojene su naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su donesene na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Naredbe podrazumijevaju povećanje dopuštenog broja osoba do 50 u zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru.

Moguće je i organiziranje većih skupova uz posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa ne starijeg od 48 sati, potvrde o prebolovanom Covid-19 ne starije od 6 mjeseci ili potvrde o završenoj vakcinaciji.

Od danas je dozvoljeno održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, na kojima može prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba, potrebno je da sudionici imaju: negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 mjeseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Dozvoljava se i prisustvo gledalaca na profesionalnim sportskim takmičenjima na otvorenom, uz uvjet korištenja maksimalno do 30 procenata kapaciteta stadiona, ali ne više od 500 osoba po tribini, pri čemu osobe na tribinama moraju nositi maske.

Ugostiteljskim objektima se preporučuje dominantno korištenje kapaciteta na otvorenom (bašte) uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

U veletrgovinama i supermarketima se broj kupaca ograničava uz uslov od 10m2 prodajnog objekta po potrošaču, ali i bez obzira na veličinu prostora prodajnog objekta, nije dozvoljen boravak više od 400 potrošača.

Od danas se dozvoljavaju i posjete domovima za stara i iznemogla lica na području Tuzlanskog kantona.

Kada je u pitanju nošenje zaštitnih maski, obavezno je nošenje preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra, te obvezno nošenje maske i na otvorenom prostoru, ukoliko se ne može ostvariti distanca od 2 metra.

Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, nadležnih gradskih/općinskih inspekcija i Uprave policije Tuzlanskog kantona traži se nastavak aktivnosti u smislu kontrole provedbe donesenih naredbi.

Danas donesene naredbe se primjenjuju od 03. do 18. juna tekuće godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: