Kadrija Hodžić je mandatar za sastav nove vlade u Tuzli, SDP-u čak 10 ministarstava

Univerzitetski profesor Kadrija Hodžić bit će novi mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona, potvrđeno je za Klix.ba iz više izvora. Također, SDP-u bi moglo pripasti čak deset ministarstava.Predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP), Pokreta demokratske akcije (PDA), Naše stranke (NS) i Saveza za bolju budućnost (SBB) danas su sa 18 potpisa Skupštini TK uputili prijedlog za sazivanje hitne sjednice na kojoj će se razmatrati i usvajati smjena aktuelne Kantonalne vlade.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović za Klix.ba je ranije danas potvrdio da im je stigao zahtjev te da će sjednica, kako je to i zatraženo, najvjerovatnije biti održana u srijedu u 10 sati.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, prema međustranačkom dogovoru onih koji ruše Kantonalnu vladu, čak deset ministarstava moglo bi pripasti SDP-u, dok su dva namijenjena Našoj stranci.

Iz Naše stranke ranije su uslovili da u vlast ulaze pod uslovom da u novoj Vladi TK nema ministara iz PDA, kao i da novi ministri moraju biti stručni, a ne stranački kadrovi.

Kako je dogovoreno, PDA u budućem sazivu vlade neće imati svoje ministre, ali će im pripasti pozicije u organima uprave, agencijama i javnim preduzećima.

Također, ni SBB neće imati svoje ministre, ali će pozitivno učestvovati prilikom glasanja za imenovanje nove vlade.

Kako smo saznali, mandataru Kadriji Hodžiću na raspolaganju je okvirno 50 imena za sastav novog saziva Vlade TK.

Vrijedi kazato da se iz SDP-a, koji se u proteklom periodu među prvima zalagao za smjenu aktuelne Kantonalne vlade koju predvodi premijer Denijal Tulumović iz SDA, dosad nijednom nisu oglasili.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: