Jedna osoba iz Tuzle zaražena koronavirusom, testirano 44 uzorka

Nova analiza uzoraka u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli pokazala je prisustvo koronavirusa kod jedne osobe iz Tuzlanskog kantona. Riječ je o osobi iz Tuzle, za koju još uvijek nije utvrđeno da li pripada nekom od postojećih klastera.

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić kazala je da su tokom protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a analizirani uzorci 44 osobe, a zaraza SARS-CoV-2 virusom potvrđena je kod jedne osobe.

S novim slučajem broj zaražnih koronavirusom u Tuzlanskom kantonu popeo se na 82. Inače, u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH do danas je testirano ukupno 1.289 osoba.

Kada je riječ o osobama sa potvrđenim prisustvom koronavirusa, u kućnoj izolaciji se nalazi njih 53, na liječenju u UKC-u Tuzla je 20, u Medicinskom institutu Bayer (bivši Centar za srce) dvoje, a jedan pacijent je u brčanskoj bolnici.

Osam klastera u Tuzlanskom kantonu i dalje je aktivno, a najbrojniji je u Centru za srce u kojem se nalaze 42 osobe s potvrđenom infekcijom. Iz ovog klastera do danas su oporavljene četiri osobe i one su iz bolnice upućene u kućnu izolaciji, a ranije je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Nakon tog klastera slijedi onaj u Srednjoj Špionici kod Srebrenika (16), zatim Klinici za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u (10) i Sapni (8). Porodični klaster u Tuzli i dalje broji dvoje zaražnih, a po jedno su u Lukavcu, Banovićima i Gračanici.

U kućnoj izolaciji nalaze se 2.339 osoba iz tuzlanske regije koje zvanično nisu zaražene koronavirusom.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: