Izvoz živiničke privrede veći za 30 % u posljednje dvije godine

Grad Živinice je u posljednje dvije godine znatno uznapredovao u odnosu na ostale općine i gradove  u TK-a u oblasti povoljnog poslovnog ambijenta za domaća ali i inostrana preduzeća koja žele invesirati u ovu lokalnu zajednicu. Broj preduzeća koja su predala završni račun na području Grada Živinice iznosi 392, što je za 18 firmi više nego prošle godine. Također, evidentan je rast izvoza iz Živinica, a samo u posljednje dvije godine izvoz je porastao za 30 %. Otvaranjem novih preduzeća, omogućeno je i zapošljavanje većeg broja nezaposlenih građana, što je rezultiralo i povećanjem budžeta Grada Živinice za oko 7 miliona KM.

Svi ovi i brojni drugi relevantni podaci, zasnovani na bazama podataka zvaničnih institucija, predstavljeni su živiničkim privrednicima, na tradicionalnom okupljanju i dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama iz Živinica.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima privrednog rasta i zapošljavanja, a posebno stranim investicijama u posljednje tri godine.

„ Obzirom da smo postali i Grad, imali smo jedno razdolje u kojem smo zabilježili veliki priliv privrednih subjekata, iz inostranstva ali i domaćih kompanija. Sa zadovoljstvom mogu kazati da su Živinice druge po privredi odmah iza Tuzle, a prve su po određenim parametrima indeksa rasta. Prešli smo 110 miliona izvoza, imamo preko 670 miliona prihoda od privrede i to su najvažniji aspekti za punjenje budžeta. Tako je naš budžet u ove tri godine veći za 7 miliona maraka.Također, predsjedništvo BiH je za Živinice potpisalo zajam od Evropske banke za rješavanje Centra za prikupljanje otpada, koji otvara dodatne mogućnosti za privredni razvoj. Posebno me raduje da je u Živinicama u posljednje tri godine otvoreno oko 2 hiljade radnih mjesta u realnom sektoru. Također, želim istaći start up projekte i mini inkubator koji je u potpunosti zaživio. Tako sada već imamo veliki broj prijava mladih ljudi za start up sa inovativnim idejama“, rekao je gradonačelnik Kamenjaković. On je ovom prilikom najavio i  izgradnju Tehnološkog parka veličine 70 dunuma, koji će se nalaziti kod novog mosta na ulazu u Živinice iz pravca Dubrava.

Pokazatelje poslovanja živiničkih kompanija temeljene na rezultatima poslovanja za period 2016-2018. godina prezentirao je prof. dr.Bahrija Umihanić, koji je govoreći o značaju BFC certifikata za razvoj Grada i unapređenje poslovnog ambijenta istakao da su Živinice danas prepoznate kao sredina sa pozitivnom poslovnom klimom.

Zahvalnicu za uspješan rad i doprinos razvoju privrede Grada Živinice dobilo je 10 kompanija: Elin motors, Kera i Disk, Aden, Star Centar, ZH-Zola, Sonra, Omega, Disk, Porfine i Alfe-mi za tri najuspješnije proglašene su , Alfe-Mi, Profine i Disk.

Na području grada Živinice zaposleno je 6.300 osoba, dok se broj nezaposlenih smanjuje iz godine u godinu.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: