Izmjena Zakona o javnom redu i miru TK bez pozitivnog mišljenja Komisije

Članovi Zakonodavno-pravne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona nisu dali pozitivno mišljenje o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona. Podsjećamo, izmjene predviđaju mogućnost da službenici policije represivno djeluju u pogledu poštivanja epidemioloških mjera na TK.

Postojeći Zakon o javnom redu i miru predviđa 30 prekršaja koji se odnose na remećenje javnog reda i mira. Predsjednik Zakonodavno-pravne komsije Skupštine TK, Muamer Zukić kaže da se ponuđenim Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru uvodi još jedna prekršajna odredba koji se odnosi na nepostupanje po naredbama nadležnih organa koji se odnose na zaštitu zdravlja ljudi od zaraznih bolesti.

– Za takav prekršaj predviđene su, u ponuđenom tekstu Zakona, kazne od 100 do 500 maraka za fizička lica, od 500 KM do 2.000 KM raspon je kazne za pravno lice, a od 200 do 1.000 KM odgovorno lice u pravnom licu – kaže Muamer Zukić, predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Skupštine TK.

Iako su motivi za izmjene Zakona o javnom redu i miru TK jasni i odnose se na građane koji nisu disciplinovani i ne poštuju epidemiološke mjere Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, Zakonodavno-pravna komisija nije ih podržala.

– Obrazložili smo to sa nekoliko zaključaka. Smatramo da ovo nije najbolji put. Razumijemo mi da postoje nedisciplinirani građani i da trebaju imati nadležni organi određene mehanizme, ali smatramo da ovakve formulacije mogu otvoriti put nejasnoćama – dodaje Zukić.

U Zakonodavno-pravnoj komisiji Skupštine TK ističu da je trebalo provesti kraću javnu raspravu o izmjenama Zakona o javnom redu i miru TK, kako bi se uključile sve relevantne institucije, ali i riješila dilema koliko je represivno djelovanje neohodno te šta će u praksi značiti – piše RTV TK.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: